Technology

Desktop Metal haalt processtap uit 3D metaalprinten

Met het nieuwe Studio System 2 haalt Desktop Metal een complete stap uit het 3D metaalprinten met de speciale techniek. De onderdelen kunnen direct vanuit de 3D printer naar de sinteroven. Een nieuw infill patroon en het sinteren bij 1400 graden C zorgen voor metalen onderdelen die vergelijkbaar zijn met gietstukken en voldoen aan de MPIF standaard of zelfs beter zijn.


De vernieuwing die Desktop Metal doorvoert aan de desktop metaalprinter, is een combinatie van softwareinstellingen en nieuwe materialen. Gebruikers van het huidige model van deze 3D printer, kunnen namelijk een upgrade krijgen. Met deze stap vereenvoudigt de fabrikant het printproces .

Debinding in oplosmiddel niet meer nodig

Verbeterde maatnauwkeurigheid

Tot nog toe volgen namelijk na het printen de stappen wassen in een oplosmiddel en daarna sinteren, zodat de onderdelen de definitief maatvoering krijgen en de dichtheid verbetert. Het nieuwe tweestapproces – 3D printen en sinteren – is gemakkelijker, vermindert het verbruik van verbruiksmaterialen en verkleint de footprint van het totale systeem. Desktop Metal voegt daarnaast nog nieuwe printprofielen toe, die bijdragen aan een consistente kwaliteit. In combinatie met een nieuwe laag tussen werkstuk en support, reduceert Desktop Metal de krimp tijdens het sinteren. Hierdoor verbetert de nauwkeurigheid over de volledige geometrie. De nauwkeurigheid is nu vergelijkbaar met die van gietstukken.

Concurreren met andere productietechnieken

Ric Fullop, co-founder en CEO van Desktop Metal, zegt dat de onderneming doorgaat met innoveren om met de technologie voor 3D metaalprinten effectiever te kunnen concurreren met meer conventionele productietechnieken. “Het nieuwe Studio System 2 levert hogere kwaliteit metalen eindproducten via een meer gestroomlijnd en toegankelijk proces en dat zelfs op een kleiner oppervlak.” Met toegankelijkheid doelt hij vooral op het elimineren van het wassen. Desktop Metal voegt echter meer verbeteringen toe. Zo zorgt de combinatie van verwarmde printkamer en nieuwe printprofielen voor een betere oppervlaktekwaliteit, met name bij rechtstaande wanden en oppervlakken waar het supportmateriaal bij verwijderd is.

Onderdelen voldoen aan de normen van de Metal Powder Industries Federation

Studio System 2
De Studio System 2 met daarnaast de sinteroven van Desktop Metal. 3D metaalprinten vergt nu beduidend minder ruimte.

Betere mechanische eigenschappen

Nieuw is ook TPMS infill, een afkorting die staat voor highstrength, triply periodic minimal surface. Vacuümsintering in de Desktop Metal-oven bij temperaturen tot 1400°C levert onderdelen en mechanische eigenschappen op die vergelijkbaar zijn met die van gietstukken en voldoen aan de MPIF-normen (Metal Powder Industries Federation) of deze zelfs overtreffen. De Fabricate-software van Desktop Metal bevat nieuwe, standaard printprofielen die zijn afgestemd op het Studio System 2-proces en die de voorbereiding vereenvoudigen terwijl gebruikers nog steeds toegang hebben tot meer dan 90 aanpasbare instellingen. Fabricate genereert ook ondersteuningsstructuren die gemakkelijk te verwijderen zijn en automatiseert volledig thermische ontbindings- en sintercycli.

Backwards compatible voor materialen

Desktop Metal zegt dat de eerste Studio System 2 modellen nog dit kwartaal uitgeleverd zullen worden. In eerste instantie is alleen 316L in de nieuwe chemische samenstelling voor het tweestap proces beschikbaar. Later dit jaar wordt het portfolio aangevuld met andere materialen. De nieuwe 3D printer is echter compatible met alle materialen die voor het Studio System + zijn ontwikkeld, alleen zul je dan nog de extra stap moeten en voor het sinteren het bindmiddel uitwassen.

In de Benelux wordt Desktop Metal onder andere vertegenwoordigd door Layertec

Back to top button