Technology

Netwerken in de AM-wereld met Flam3D

Na twee jaar weer druk bezocht live ledenevent van Flam3D

Voor het eerst sinds lange tijd hebben de leden van Flam3D weer fysiek kunnen netwerken. De behoefte daaraan was blijkbaar groot. Zo’n 80 leden hebben deelgenomen aan het eerste fysieke ledenevent van Flam3D sinds twee jaar.


Wie het overzicht van de nieuwe leden van Flam3D volgt, weet dat de belangenbehartiger voor de 3D printindustrie ook in de coronacrisis gestaag is doorgegroeid. Zo’n 130 bedrijven en instellingen uit Nederland en Vlaanderen zijn ondertussen aangesloten. “Dat is goed, maar we willen niet per se de grootste zijn; we willen onze leden vooral kansen bieden om zich te verbinden met anderen”, zo verwoordt Flam3D directeur Kris Binon het in zijn welkomstwoord. Netwerken dus. Meer dan de helft van de Flam3D leden heeft verleden jaar nieuwe klanten gevonden via Flam3D. En niet voor kleine orders, blijk uit de jaarlijkse enquête.

Werken aan de doorbraak van 3D printen

De weg effenen voor 3D printen

Hoe belangrijk dat ook is, Kris Binon bestempelt dit als de middellange termijn doelstelling van Flam3D, net zoals het organiseren van collectieve deelname aan beurzen. De voordelen die de leden daar uit halen, zijn de korte termijn doelen. Waar hij als brancheorganisatie graag meer aandacht wil besteden, is het lange termijn doel. “Zorgen dat binnen tien jaar 3D printen echt doorbreekt.” Daartoe neemt Flam3D actief deel aan gremia waarin internationale standaarden en normen worden ontwikkeld, ijvert het voor meer aandacht voor 3D printen in het onderwijs  en vraagt het bij overheden aandacht voor zaken als veiligheid rond 3D printen en de rol die de technologie kan spelen in de circulaire economie. Flam3D is momenteel ook betrokken bij het opstellen van een nationale agenda voor 3D printen in Nederland. “Dat is echt voor de lange termijn.”

3D Delta Week: de kracht van samenwerking

Ook de 3D Delta Week (van 20-24 juni) past in het lange termijn plaatje. “Samen kunnen we de aandacht vestigen op wat kan met 3D printen. Dat kan iedereen voor zich doen, samen hebben we meer impact.” Tegelijkertijd zit hier ook een korte en middellange termijn gewin in voor de deelnemers. Op 20 juni organiseert Flam3D de R&D dag in het kader van de 3D Delta Week; op 22 en 23 juni neemt het deel aan 3D Production Days bij Mikrocentrum, het nieuwe event rond de digitale waardeketen van ontwerp tot en met productie. Wie met een activiteit wil meeliften met de 3D Delta Week, is nog steeds welkom.

Pitchen door en voor de leden van Flam3D

In 16 pitches heeft een aantal Flam3D leden de netwerkfunctie tijdens het ledenevent bij Mikrocentrum maximaal benut. Jan Schuurmans, CEO van DotX, presenteerde bijvoorbeeld de 5-assige slicer die het Nederlandse bedrijf ontwikkeld heeft. Hiermee kan men onder andere de codes genereren voor het repareren van metalen gietvormen met 3D metaalprinten. GrindoSonic demonstreerde een nieuwe, non-destructieve manier om metaal AM-oderdelen te testen, bijvoorbeeld op cracks. Dat gebeurt met impuls exitation technologie (EIT). Daarbij wordt de natuurlijke frequentie van het onderdeel geanalyseerd.

Dennis Goossens van Odisee: use cases met bedrijven onderzoeken.

Projecten voor WAAM en binder deposition

Laurens van Ginderdeuren is een eigen onderzoekslabo gestart voor analyse van de chemische samenstelling van metalen (poeders), Metal Sparks. Binnenkort is het laboratorium ISO 17025 gecertificeerd. Het onderzoeken van de samenstelling gebeurt in functie van de kwaliteit en de normen die vaak beschikbaar zijn. Dennis Goossens, onderzoeker bij Odisee zoekt bedrijven die samen met de Vlaamse hogeschool projecten willen doen met de WAAM en binder deposition metaalprinters waarover de onderwijsinstelling beschikt. “We zoeken de use cases voor deze technieken.” Ook Signify, de vroegere verlichtingsdivisie van Philips, zoekt geïnteresseerde partners. Het bedrijf beschikt over veel proceskennis op het vlak van SLA en DLP printtechnologie, zowel met polymeren als ook steeds meer met keramische materialen. Hiervoor zoekt het zowel eindgebruikers als printerleveranciers die materialen willen valideren.

Jan De Pauw, CTO van Valcun, dat partners zoekt voor de pilotprojecten.

Pilotprojecten nieuwe metaalprinttechnologie

Jan De Pauw, CTO van de Vlaamse startup Valcun, liet kort iets zien over de Molten Metal Depositon technologie die de startup momenteel ontwikkelt en waarvoor het inmiddels over 4 patenten beschikt. Valcun zoekt bedrijven die een strategisch partnerschap willen sluiten om pilot projecten te starten. De ontwerpregels komen veel overeen met die voor FDM alleen wordt er in aluminium geprint. Near net shape producten en warmtewisselaars zijn volgens Jan De Pauw interessante cases voor pilotstudies. Jan van Lieshout van Smans maakte bekend dat het bedrijf sinds kort dealer is voor Kurtz Ersa. De Duitse machinebouwer brengt de alpha 140 metaalprinter op de markt, een low cost laser powderbed fusion metaalprinter met een prijskaartje van ongeveer 100.000 euro’s. “Een laagdrempelige machine, ook qua investering.”

FOTO: Kris Binon toont het schaalmodel van de stand die Flam3D door de leden wil laten printen om zich daarmee op beurzen en andere evenementen te presenteren. Hier vind je alle leden van Flam3D.

Back to top button