ManufacturersMaterials

Igus biedt zelfbouw hoge temperatuur 3D printer

Igus heeft een hoog temperatuur 3D printer ontwikkeld voor eigen onderzoek. Net zoals igus met de robottechnologie doet, worden tekeningen en onderdelen beschikbaar gesteld voor klanten. Voor € 1500 koop je het basispakket, met een aantal 3D geprinte componenten. De rest moet je zelf bouwen. Igus schat dat je voor € 5 tot 6.000 een 3D printer kunnen bouwen voor materialen die in de nozzle een temperatuur tot 400 graden C vereisen. De printer is onder andere geschikt voor iglidur J350, een materiaal dat tot 180 graden C stabiel is.

 

Het Duitse igus is sterk in het ontwikkelen van low cost automatiseringsoplossingen. Zelfbouw robots voor enkele duizenden euro’s. Datzelfde concept trekt Igus door naar de 3D print activiteiten. De HT-printer bevat onder andere een compleet lineair systeem van Igus, inclusief stappenmotoren uit het eigen gamma, naast dryspin spindels van edelstaal. De componenten die igus verwerkt zijn bestand tegen temperaturen die in de verwarmde bouwkamer tot 200 graden C oplopen.

Iglidur J350 fillament geschikt voor toepassingen tot 180 graden C

 

Slijtvaste materialen

Met deze printer kun je uiteindelijk een smeermiddelvrij materiaal als iglidur J350 printen, Dit is een slijtvaste kunststof, met een lagere wrijvingscoëfficiënt dan staal. Igus biedt deze kunststof als filament aan. Iglidur J350 is stabiel tot temperaturen van 180 graden C. In totaliteit biedt igus al zes filamenten voor hoogwaardige toepassingen in onder andere de machinebouw.

 

Belang van 3D printen neemt toe

3D printen wordt voor het Duitse bedrijf alsmaar belangrijker. In de fabriek nabij Köln staan inmiddels naast de 450 spuitgietmachines al 3 SLS 3D printers en meerdere FDM-printers. Hierop worden series geprint tot 10.000 stuks. De belangrijkste reden waarom klanten uit de machinebouw voor 3D printen kiezen, is de kostprijs. Vanwege de kleinere series is het vaak goedkoper om tandwielen en glijlagers te printen in plaats van de spuitgieten. Het recent op de markt gebrachte iglidur J350 filament is een van de voorbeelden van materialen die het bedrijf zelf verwerkt maar ook als materiaal verkoopt aan bedrijven die hun eigen toepassingen willen printen.

 

Back to top button