Materials

Igus iglidur I150 filament goedgekeurd voor food toepassingen

Igus heeft goedkeuring gekregen voor de toepassing van iglidur I150 filament in de voedingsmiddelenindustrie. Het speciale filament voor onder andere het 3D printen van glijlagers en tandwielen is goedgekeurd voor contact met levensmiddelen volgens de EU regelgeving 10/2011. Dit opent interessante toepassingen in de machinebouw voor de foodindustrie.

 

Slijtvast filament mag in contact komen met voedsel

Igus zet vol in op 3D printen. Behalve dat je tegenwoordig on-demand orders kunt laten printen bij het Duitse bedrijf, ontwikkelt men ook materialen voor FDM printers. Met het gecertificeerde iglidur I150 Tribo-filament, kunnen smeermiddelvrije speciale componenten voor de levensmiddelenindustrie snel en kosten-effectief worden geproduceerd. iglidur I150 kan worden verwerkt op elke 3D-printer waarbij de extrudertemperatuur kan worden ingesteld op 250°C. Een verwarmde printplaat is niet noodzakelijk. Want het high-performance kunststof kent een zeer geringe inkrimping. In deze situatie wordt de zelfklevende folie van igus geadviseerd.

 

Tot 50 keer hogere slijtvastheid

In het igus testlaboratorium liet iglidur I150 een veel betere slijtvastheid zien vergeleken met de klassieke 3D-printmaterialen. Deze ligt tot wel 50 keer hoger. Volgens Tom Krause, product manager voor Tribo-filamenten bij igus, is het filament een van de gemakkelijkste Tribo-filamenten om mee te werken. Het materiaal is smeermiddel- en onderhoudsvrij. Dat maakt het interessant voor tal van toepassingen. De speciaalmachinebouw die doorgaans kleinere series vraagt, profiteert van de mogelijkheid om de producten als enkelstuks of in kleine aantallen zelf te printen of te bestellen bij igus.

 

Andere filamenten

Naast iglidur I150, biedt de polymeer-specialist nog vijf andere smeermiddel- en onderhoudsvrije iglidur Tribo-filamenten aan. Deze zijn alle geschikt voor een uitgebreid scala aan toepassingen. Bijvoorbeeld waar een permanente belasting of chemische bestendigheid is vereist. Het 3D-printen met de Tribo-filamenten van igus is een goede optie bij de productie van complexe bewegende componenten, die onderhevig zijn aan slijtage in mallen en voorspanning. Igus heeft ook een laser-gesinterde materiaal iglidur I3 ontwikkeld.

De testresultaten zijn online beschikbaar

 

Back to top button