Applications

Igus verdrievoudigt lasersinter capaciteit

Igus verdrievoudigt de 3D lasersinter capaciteit om aan de vraag naar 3D geprinte onderdelen te kunnen voldoen. Steeds meer klanten van de fabrikant van kunststof motion componenten gebruiken de 3D print service van igus als het om slijtvaste componenten gaat. Daarom heeft igus het aantal EOS polymeer printers voor het iglidur materiaal vergroot.

Om aan toenemende vraag naar 3D geprinte glijlagers te voldoen

Igus, fabrikant van onder andere kabelrupssystemen en polymeerglijlagers, is een van de eerste in deze sector die 3D printen is gaan inzetten als productietechnologie. De redenen: de hoge productiviteit, wegvallen van dure spuitgietmatrijzen bij kleinere series en de mogelijkheid om snel designwijzigingen door te voeren.

Grote vraag naar slijtvaste oplossingen

“Vanwege de grote vraag naar slijtvaste speciale oplossingen via de 3D printservice, hebben we onze capaciteit verdrievoudigd met nieuwe lasersinterprinters,” legt Tom Krause uit, hoofd van Additive Manufacturing bij igus. Klanten bestellen de slijtvaste componenten met een lange levensduur van high-performance plastics. Of het nu is voor het op korte termijn inkopen van reserve-onderdelen. Voor het maken van prototypen of voor de productie van smeermiddelvrije kleine series. Ook maatgemaakte glijlagers 3D print. De klant hoeft enkel het CAD-model te uploaden, het ilglidur materiaal te kiezen en de aantallen in te geven.

Igus 3D print tot 5000 iglidur glijlagers in 30 uur

iglidur

Snel en voordelig

Tom Krause noemt de productiesnelheid een van de grote voordelen die igus uit 3D printen haalt. Daarbij wint de poederbedtechnologie het duidelijk van FDM-printen. Tom Krause: “In een ruimte van 220x170x300 mm bijvoorbeeld, kunnen 5000 glijlagers met een binnendiameter van 10 mm worden geproduceerd binnen 30 uur. Lasersinteren waarborgt dat we de componenten niet alleen snel, maar ook sterker en voordeliger kunnen produceren dan met het FDM proces.” Igus gebruikt een speciaal voor tandwielen ontwikkeld poeder, iglidur I3. Dit heeft een hoge weerstand tegen abrasieslijtage.

Spuitgietmatrijzen 3D printen

Toch heeft igus het spuitgieten nog niet volledig afgeschreven. Grotere series, tot 4000 stuks, worden nog steeds gespuitgiet. Ook als de klant meer materiaalkeuze wil, valt het bedrijf terug op spuitgieten. Daarvoor zijn namelijk meer dan 50 iglidur materialen beschikbaar. Maar igus 3D print dan wel de spuitgietmatrijs.

FOTO: Tom Krause bij een van de nieuwe EOS 3D printers, de P 110, waarmee igus de lasersintercapaciteit verdrievoudigd heeft.

Back to top button