3D printmarkt3D printserviceTechnology

3D Medical Expo belicht kansen in niche 3D printmarkt

Na de luchtvaartindustrie is de medische industrie één van de markten die als het meest kansrijk voor 3D printen worden beschouwd. Het MECC Maastricht organiseert voor het eerst 3D Medical Expo, een beurs voor medische 3D printtechnologie. De expo wordt georganiseerd in samenwerking met Jakajima dat vier internationale 3D medical printing congressen organiseert.

 

Internationaal event over 3D printen in de medische (toeleverings)industrie in Maastricht

Een nichemarkt, maar wel een snel groeiende en een interessante, zo omschrijft Wilma Heebink, business development manager bij MECC, de medische 3D printmarkt. Denk niet alleen aan het 3D printen van patiënt specifieke implantaten en protheses, ook aan hulpmiddelen voor chirurgische ingrepen, gepersonaliseerde medicijnen tot in de toekomst het 3D printen van menselijk weefsel. “Er gebeurt ontzettend veel in deze markt. Volgens een internationale studie van MARKETSandMARKETS zal de wereldwijde markt voor 3D printed medical devices van 2015 tot en met 2020 jaarlijks met 25.3% groeien en de omzet in 2020 totaal 2.13 miljard USD bedragen. Dat is enorm en veel van de technieken liggen inmiddels binnen handbereik. Dat laten we op de beurs en in de congressen zien”, zegt Wilma Heebink over de eerste editie van 3D Medical Expo, op 26 en 27 januari in Maastricht. De beurs komt mede voort uit de geslaagde 3D Bioprinting conferenties die Jakajima de voorbije jaren heeft georganiseerd.

 

Internationaal deelnemersveld

Aan de beurs nemen zowel gevestigde namen als start-ups met interessante noviteiten deel, waaronder een aantal buitenlandse, tot en met een Chinees high tech onderzoeksinstituut dat zich toelegt op de ontwikkeling van lichtgevoelige materialen. De internationale interesse en de deelname van marktleiders zoals onder meer Layerwise/3D Systems, Renishaw, Ultimaker en Xilloc, stemmen de organisatie tot tevredenheid. Het is vooral ook de breedte van het aanbod wat 3D Medical Expo voor de bezoekers interessant maakt. Van leveranciers van CAD-systemen en scanners, fabrikanten van 3D printers, materiaalontwikkelaars tot en met 3D print service bureaus die zich nadrukkelijk op de medische en dentale markt richten. Het MECC wil 3D Medical Expo de komende jaren verder uitbouwen tot een internationaal platform voor alles wat met 3D printen voor medische toepassingen te maken heeft.

 

3D medicalprint conferenties

3D Medical Expo wordt georganiseerd in samenwerking met Jakajima, een matchmaker voor innovators en organisator van conferenties zoals 3D Printing Materials. De medische congressen zijn verdeeld in vier thema’s. Dinsdag 26 januari is er de 3D Bioprinting conference, met een keynote lezing door professor Marcy Zenobi-Wong van ETH Zurich. Diezelfde dag vindt ook 3D Dentalprinting conference plaats, specifiek gericht op de dentale toepassingen. Keynotesprekers zijn hier chirurgen van RadbouwdMC, het UZLeuven en het VUmc.

 

medical 3d printinbg
Een van de 3D geprinte onderdelen uit de CT scan van Phillips. Het onderdeel is gemaakt van wolfraam.

 

Medische devices 3D printen

De tweede dag, woensdag 27 januari, vindt 3D MedTech Printing Conference plaats over het 3D printen van medische implantaten, chirurgische geleidingen en andere devices (woensdag 27 januari), met onder andere een keynote lezing door Shane Fox van Autodesk. Factoren zoals kostenbesparingen, doorlooptijdverkorting en personalisatie zijn de drivers van deze deelmarkt. Peter Hoogerhuis van Philips Healthcare belicht dan hoe deze Philips divisie additive manufacturing succesvol heeft geïmplementeerd in de productie van CT scans. Verder spreken die dag experts uit de medische sector, 3D printerfabrikanten en de juridische wereld.

 

Medicijnen 3D printen

De tweede conferentie op deze dag is 3D Medicine printing conference. Tegen 2017 wordt er wereldwijd waarschijnlijk 1,2 triljoen dollar besteed aan medicijnen. Kunnen die deels 3D geprint worden? Welke impact heeft dat op de waardeketen? Professor Clive Roberts van University of Nothingham presenteert een praktische methode voor het 3D printen van functionele pillen. De sprekers in dit congres komen vooral uit de wetenschappelijke wereld.

 

Gratis toegang tot expo

Toegang tot het expositiegedeelte is gratis, voor deelname aan de congressen moet worden betaald. Wilma Heebink: ” De ontwikkelingen gaan razendsnel; wij willen de medische en dentale markt graag op laagdrempelige wijze kennis laten maken met de kansen die 3D printen biedt. Er is op de beursvloer volop ruimte om te netwerken en kennis te verbreden.” Ook wat de bezoekers betreft mikken de organisatoren op een internationaal publiek, wat door de voorregistraties wordt onderstreept. Een op de drie komt uit het buitenland, waarbij er zelfs bezoekers uit landen als de VS en India zich geregistreerd hebben.

 

3D Printing Materials

Tegelijk met 3D Medical Expo en de 4 medische congressen, organiseert Jakajima de 3de editie van 3D Printing Materials Conference in het MECC. In dit congres gaat het om de materiaalontwikkelingen voor 3D printen in de breedte van de (industriële) toepassingen van 3D printen.

3D Medical Expo vindt plaats op 26 en 27 januari in het MECC Maastricht. De beurs is gratis toegankelijk na registratie; de congressen zijn betaald. Meer informatie vind je hier.

 

FOTO: Een van de deelnemers aan 3D Medical Expo is Oceanz, een 3D print servicebureau dat voor Nederlandse ziekenhuizen chrirurgische hulpmiddelen print.

 

Back to top button