3D printmarkt

Groei industriële 3D printermarkt zet door

De markt voor industriële 3D printers is qua aantallen in 2018 waarschijnlijk met 27% gegroeid. Opvallend zijn de sterke groei van onder andere Carbon en HP. In de 3D metaalprintmarkt zijn het vooral nieuwkomers als Markforged en Desktop Metal die voor de muziek zorgen. De onderkant van de markt, de goedkope 3D printers, krimpt.

Context analist: Nederlandse fabrikanten volgen de trend in hun marktsegment

Deze cijfers komen van Context, het marktonderzoekbureau dat elk kwartaal de 3D printmarkt in kaart brengt. Gevraagd naar de ontwikkelingen bij de Nederlandse spelers, zegt Chris Connery, vice president Global Analysis: “Gemiddeld genomen volgen de Nederlandse fabrikanten de trend van anderen in hun marktsegment. Fabrikanten met focus op 3D metaalprinten doen het goed; fabrikanten in het Professional segment zien een vlakke tot matige groei. En voor de producenten van Personal 3D printers is het aantal leveringen uitdagend.”

Carbon zag de verkoopaantallen in 2018 fors stijgen.

Gezonde groei high end markt

Nu Context de marktcijfers over het derde kwartaal van 2018 verzameld heeft, durft het uitspraken te doen over hoe de markt zich in heel 2018 ontwikkeld heeft. De trend die zich al eerder aandiende, zet door. In het hoogste segment, de Industrial 3D printers, worden er flink meer machines verkocht. In de eerste drie kwartalen komt de groei in aantallen uit op 19%. Chris Connery verwacht over heel 2018 een groei van 27% op jaarbasis. De groei is zowel bij de polymeer printers te zien als bij de 3D metaalprinters. Bij kunststoffen is de groei van 12% in de eerste drie kwartalen mede te danken aan Carbon (+65%), HP (+31%) en sterke verkoopcijfers op de Chinese markt van Union Tech, een Chinese fabrikant.

Chinese spelers domineren op lokale markt

In een toelichting op de cijfers zegt de marktanalist dat de Europese en Amerikaanse fabrikanten zich vooral richten op de Westerse markten. “In zijn algemeenheid kun je stellen dat de Amerikaanse en Europese spelers neigen hun verkopen te focussen op de Westerse wereld, terwijl de Chinese partijen vooral op de binnenlandse markt verkopen.” Union Tech is bijvoorbeeld qua aantallen geïnstalleerde 3D printers in China marktleider. Chinese en Taiwanese fabrikanten zijn nog niet zo ver doorgedrongen in de Industrial 3D printmarkt als ze met Personal 3D printers zijn, vooral om logistieke redenen, aldus Chris Connery. Deze 3D printers zijn moeilijker te verschepen.

Markforged is een van de spelers die in de 3D metaalprintmarkt de groei aanjaagt met de lager geprijsde 3D metaalprinters.

Nieuwe categorie in 3D metaalprintmarkt

Aan de 3D metaalprintkant van de AM-markt ziet Chris Connery momenteel een interessante ontwikkeling. GE Additive, 3D Systems, EOS en andere zien hier een mooie groei van de leveringen. “Het echte verhaal in dit segment gaat echter over de nieuwe, lager geprijsde metaalprinters.” Hij noemt met name Markforged dat vorig jaar al volop heeft uitgeleverd. In de cijfers over het laatste kwartaal van 2018 zal Desktop Metal daar nog bijkomen. Deze 3D metaalprinters worden verkocht voor $100k tot $125 K, veel minder dan de gemiddelde prijs van een 3D metaalprinter in 2017 die op $479k dollar lag. Chris Connery: “Het lijkt erop dat de nieuwe printers, met name extrusie / sintering voor een nieuw prototyping element in de markt zorgt. Tot nog toe lijken deze verkopen aanvullend aan de traditionele poederbed fusie printers.” Bedrijven kunnen hiermee tegen lagere kosten in een meer kantoorvriendelijkere omgeving experimenteren met metaalprinten.

XYZPrinting is een van de Aziatische spelers die met nieuwe producten voet aan grond krijgt in de Design en Professional markt. Op Formnext introduceerde het een nieuwe DLP printer.

Sterke terugkeer 3D Systems

In de Design 3D printermarkt (systemen tussen $20K en $100K) verwacht Context over heel 2018 een enkelcijferige groei. 3D Systems is de grote winnaar met +13% qua aantal verkochte systemen. In Q3 heeft het bedrijf vooral kunnen profiteren van de uitrol van het Figure 4 systeem. 3D Systems profiteert eveneens van het feit dat het is teruggekeerd in het Profesionnal 3D printer segment (systemen tussen $2,5 en $20K). Ook dit segment groeit met een enkelvoudig cijfer. Deze markt is de afgelopen jaren gevormd door partijen zoals Ultimaker (lees hier de review van de S5) en Formlabs. 3D Systems is in het 3e kwartaal teruggekeerd in dit segment met de DLP printer FabPro 1000, die volgens Context sterke verkoopcijfers laat zien. Het verwacht dat dit in 2019 ook het geval zal zijn. In zijn toelichting voegt Chris Connery er nog aan toe dat de markt in afwachting is van de impact die XYZprinting met de nieuwe lijn 3D printers in dit segment gaat hebben. Ook Stratasys voegt met dochter Makerbot een nieuwe 3D printer toe aan dit segment, de Method 3D printer.

In een volgend artikel gaan we in op de onderkant van de markt, de Personal 3D printers (goedkoper dan $2,5K).  

Hier kun je meer vinden over de marktanalyses van Context

FOTO: 3D Systems profiteert sinds het 3e kwartaal van 2018 van de vrijgave van het Figure 4 systeem voor de verkoop.

Back to top button