3D printmarktTechnology

Paragon eerste UK productiecentrum met Carbon CLIP technologie

Het Britse Paragon Rapid Technologies wordt de eerste Britse productiepartner van Carbon, de Amerikaanse 3D printerfabrikant. De specialist in rapid prototyping en kleine serie productie ziet de Carbon CLIP technologie als een gamechanger. Men kan namelijk zowel prototyping als productie met dezelfde AM technologie doen.

 

3D printtechnologie voor zowel prototyping als serieproductie

Paragon Rapid Technologies breidt met de Carbon technologie het 3D printaanbod verder uit. “De markt zit te wachten op een additive manufacturing oplossing om de grenzen van de mogelijkheden op te schuiven. Op een technologie die speciaal ontwikkelde materialen, snelheid en efficiency combineert”, zegt Phil Adamson, algemeen directeur van Paragon. “We hebben het idee dat de Carbon CLIP technologie dit allemaal biedt.”

 

Carbon CLIP technologie

Carbon is een van de 3D printerfabrikanten waar een aantal grote partijen fors geld in geïnvesteerd heeft. Recent nog Johnson & Johnson Innovation – JJDC. Met hun Digital Light Synthesis (DLS) technologie zeggen ze een 3D printtechnologie te hebben die geschikt is voor serieproductie. De Carbon DLS technologie bouwt de producten op uit een vloeibare hars op met licht en zuurstof, de Carbon CLIP technologie. Dat gebeurt snel. En na de warmetebehandeling hebben de producten goede mechanische eigenschappen. Carbon kan verschillende engineering kunststoffen verwerken. De snelheid en de mechanische eigenschappen maken de technologie geschikt voor serieproductie van functionele onderdelen.

 

Gereedschapskosten overbodig

Phil Adamson ziet met name kansen omdat met de Carbon 3D printers zowel het prototype, een nulserie alsook de uiteindelijke serieproductie met dezelfde technologie en dezelfde materialen kan plaatsvinden. “Dat verlaagt de ontwikkelkosten sterk. We vermijden hiermee volledig de toolingkosten die we anders wel moeten maken.” De technologie is daarnaast voldoende schaalbaar als er echt grote series geprint moeten worden. Hij bestempelt de Carbon technologie daarom als een stap richting digitale productie.

 

Back to top button