Applications

Ford en Carbon intensiveren hun samenwerking

Nadat Carbon met de CLIP-technologie gestart is de schoenzolenindustrie te digitaliseren, kondigt de 3D printerfabrikant deze week aan de samenwerking met Ford te verbreden. Op de Detroit automobielshow ontvouwden de bedrijven hun plannen om nog meer onderdelen voor verschillende Amerikaanse Ford modellen te gaan 3D printen.

Ford toont in Detroit 3D geprinte productiedelen voor Mustang en Ford 150 Raptor

Ford 3D print onder andere de steunen voor de elektrische handrem van de Shelby Mustang GT500, net als de Aux-aansluiting op het audiosysteem van de Ford 150 Raptor voor de Chinese markt en onderdelen van het verwarming- ventilatie- en koelsysteem van meerdere modellen.

Carbon automatiseert de CLIP printers met een unit die automatisch het printbed wisselt als een onderdeel klaar is. Met dit Speedcell concept zet de fabrikant de stap naar massaproductie. (Foto 3D Print magazine)

Ford beschikt wereldwijd over 90 3D printers

Eind vorig jaar zette Ford de deuren open van het nieuwe Advanced Manufacturing Center in Redford (Michigan). Hier werkt een team van zo’n 100 experts met uiteenlopende digitale technieken. Denk daarbij aan Virtual Reality, Augmented Reality maar ook 3D printen en digital manufacturing. In het centrum staan 23 3D printers. Ford werkt er samen met tien maakbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in 3D printtechnologie. Qua materialen verwerkt Ford hier nylon, carbon maar ook vormzand voor gietvormen die geprint worden. Wereldwijd beschikt Ford al over 90 3D printers, die zowel tooling als functionele onderdelen printen.

Miljoenen besparingen dankzij 3D printen

Tijdens de bijeenkomst in het Advanced Manufacturing Center kondigde Ford al aan dat een van de onderdelen die men momenteel ontwikkelt het bedrijf een besparing oplevert van 2 miljoen dollar per jaar. En nu gaat men de samenwerking met Carbon verbreden en verdiepen. Met de Digital Light Synthesis printtechnologie, mogelijk door de CLIP technologie, kan Carbon kunststof onderdelen printen met vergelijkbare eigenschappen als spuitgietdelen. Ford gebruikt onder andere EPX (epoxy) 82 van Carbon. Dit materiaal voldoet aan de eisen die Ford stelt ten aanzien van langdurige blootstelling aan warmte, UV-stabiliteit, resistent tegen bepaalde chemicaliën. Ook voldoet het aan de brandvertragende eisen van de autofabrikant.

Automobielindustrie veelbelovende markt voor digital manufacturing

Volgens Joseph DeSimone, CEO en co-founder van Carbon, is de auto-industrie op dit moment een veelbelovende sector als het gaat om digitale productie. “Onze samenwerking met Ford is een goed voorbeeld van de innovatie die haalbaar is als je gaat ontwerpen voor de productietechniek.” Wat ongetwijfeld een rol heeft meegespeeld is de prijsverlaging die Carbon eind verleden jaar voor de meest gebruikte materialen aankondigde. Sommige van deze materialen, zoals EPX 82, worden thans in bulkverpakkingen verkocht tegen $ 50 per liter. “”De wereldwijde belangstelling voor het gebruik van digitale productie voor massaproductie neemt snel toe. Steeds meer fabrikanten willen deze volgende generatie technologieën in hun processen en toeleveringsketens implementeren”, zo zei Joseph DeSimone toen over de prijsverlaging. “De explosieve toename van de behoefte aan productie van grote volumes stelt ons in staat om de meest radicale verlaging van de harsprijzen ooit te introduceren. Deze stap zal nieuwe hoogwaardige toepassingen en mogelijkheden creëren die voorheen onmogelijk waren.”

Hij verwacht dat door dit soort ontwikkelingen de 3D-printwereld een ‘multi hunderd billion dollar’ industrie wordt.

Foto: David Jacek, additive manufacturing technicus, 3D print een onderdeel op een van de 23 3D printers in Ford’s Advanced Manufacturing Center. (Foto’s: Ford)

Back to top button