MaterialsTechnology

Evoniks biedt Castor analysetool voor selectie onderdelen voor AM

Evonik integreert de screening software van de Israëlische startup Castor in een online tool. Hiermee kunnen klanten online hun CAD modellen analyseren qua printbaarheid. De software analyseert honderden onderdelen uit een samenstelling in één keer, zowel op de technische als economische haalbaarheid om ze te gaan 3D printen. Ook zoeken de algoritmen de best passende Evonik-materialen.


Door deze beslissingstool voor 3D printen van kunststof onderdelen online beschikbaar te stellen, wil Evonik de 3D printmarkt een impuls geven. “Additive manufacturing ontwikkelt zich van prototyping naar serieproductie, maar er zijn nog veel hindernissen te overwinnen. Castor helpt ons een van deze leemtes te vullen”, zegt Sylvia Monsheimer, Business Director of 3D Printing bij het Duitse Evonik. Vorig jaar heeft de producent van hoogwaardige kunststoffen een belang in Castor genomen. Castor is het ontbrekend puzzelstukje voor het 3D printen van kleine aantallen producten als alternatief voor spuitgieten.

Volledige BOM in één keer analyseren

De analysetool draait op geavanceerde algoritmes. Deze analyseren een volledige BOM (Bill of Materials) in één keer. De losse componenten van een samenstelling worden automatisch geanalyseerd; deze hoeven niet afzonderlijk te worden geupload. De gebruiker krijgt, zo maakt Omer Blaier, founder en CEO van Castor duidelijk, een compleet rapport. Hierin staat niet alleen welke onderdelen technisch ge-3D-print kunnen worden, ook selecteert de software het best passende materiaal om aan de uitgangsspecificaties te voldoen en welke 3D printtechnologie het meest geschikt is. Ook wordt er direct een koppeling gemaakt naar een potentiële leverancier de kostprijs en de levertijd.

Caster

Materialen de kern van het beslismodel

Omer Blaier: “Materialen vormen de kern van het beslismodel. Het systeem zoekt de beste match met de materialen van Evonik; materialen die dichtbij de eigenschappen van de conventionele materialen komen.” Je ziet zelfs in een oogopslag hoe goed de match is en waar er afwijkingen zijn ten opzichte van de conventionele productietechnieken. Dat helpt engineers de afweging verder te verfijnen. De engineer kan zelfs in het beslismodel aangeven of bijvoorbeeld gewichtsreductie belangrijk is, sterkte of misschien hittebestendigheid. “Algoritmes zoeken dan het beste materiaal”, aldus de oprichter van de Israëlische startup. Ook de economische afwegingen worden meegenomen in de vorm dat er een break even punt wordt aangeduid.

Later ook design voor AM integreren

In een toelichting op het model gaven zowel Omar Blaier als Sylvia Monsheimer aan dat de online tool bedoeld is om laaghangend fruit te selecteren, op basis van bestaande designs. “Voor de toekomst ontwikkelen we ook tools om onderdelen te identificeren die zich lenen voor design for AM”, aldus de Castor oprichter. “De eerste uitdaging is nu het materiaal te vinden dat dichtbij de mechanische eigenschappen van de conventioneel gemaakte producten komt. “In de optimale situatie kies je materiaal voor de functionaliteit. Dat is echter nu niet de realiteit. Het AM proces is niet ontwikkeld voor alle materialen; dat moet groeien. Zoiets kost tijd”, voegt Sylvia Monsheimer toe. Zij ziet de Castor tool als een manier om een van de belemmeringen om met 3D printen aan de slag te gaan, weg te nemen. 

De screening tool van Castor is de basis versie van de software die het bedrijf heeft ontwikkeld. Het biedt daarnaast nog een Pro versie aan en heeft een API ontwikkeld voor integratie in andere software. 

Back to top button