Materials

Farsoon 3D print PA 613 van Evonik met smelttemperatuur van 215° C

Bedrijven versterken hun samenwerking

Farsoon en Evonik willen de deur openen naar het 3D printen van grote, industriële toepassingen met hoog temperatuur bestendige kunststoffen. Hiervoor versterken ze hun samenwerking. De eerste kwaliteitstesten met Infinam PA 6005 P (PA 613), met een smeltpunt van 215° C, op twee SLS-machines van Farsoon hebben goede resultaten opgeleverd.

“Nauwe samenwerking tussen materiaal- en machineproducenten is essentieel om nieuwe 3D toepassingen mogelijk te maken”, zegt Wolfgang Diekmann, directeur Innovation Management AM bij Evonik. De resultaten van de eerste testen zijn volgens hem zo klaar als een klontje. Het poeder laat zich niet alleen goed 3D printen op de beide Farsoon machines. Het kan ook hergebruikt worden. “We hebben dus een marktrijpe synergie.”

Machinebouwer en chemieconcern zien nieuwe toepassingen voor SLS-technologie

De testen zijn onder andere gedaan op de Farsoon HT403 P SLS printer, waarvan de bouwkamer tot 220° C verwarmd kan worden.

Bestand tegen thermische belasting

Infinam PA 6005 P (polyamide 613) is een hoogwaardig poeder uit de PA6 lijn van Evonik. Het materiaal onderscheidt zich door de combinatie van goede mechanische eigenschappen, resistentie tegen chemicaliën en bestand tegen hoge temperaturen. Ook neemt het materiaal maximaal slechts 3 procent gewichtsvolume vocht op. Het poeder, in dit geval PA 613 van Evonik, blijkt bovendien goed verwerkbaar op de Farsoon SLS printers, specifiek de ST252P en de HT403P. De geprinte onderdelen hebben ook in dunwandige constructies een hoge stijfheid en mechanisch stabiel.

Ronde poederdeeltjes

De Farsoon SLS-printers kunnen in de bouwkamer een temperatuur bereiken van respectievelijk 220° C (HT403P) en 280° C (ST252P). Hierdoor zijn ze zonder meer geschikt voor het Polyamide 613 poeder van Evonik, waarbij de krachtige lasers en snelle scanners voor de noodzakelijke productiviteit zorgen. De goede printeigenschappen zijn mede te danken aan de polymeerpoederdeeltjes zelf. De vorm is praktisch volledig rond, waardoor het vloeigedrag heel goed is. Volgens Dirk Simon, directeur Farsoon Europe en in het wereldwijde managementteam van de fabrikant verantwoordelijk voor kunststofmaterialen, is de compatibiliteit van het poeder met de beide SLS-priners een basis voor succesvolle toepassingen bij klanten. Dankzij de hoge productiviteit die Farsoon met het poeder haalt, maakt de combinatie geschikt voor serieproductie. De beide bedrijven willen de samenwerking verdiepen en klanten ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor deze hoogwaardige kunststof.

Infinam is de nieuwe merknaam waaronder Evonik gebruiksklare hoogwaardige poeders voor de belangrijkste 3D printtechnieken aanbiedt. Additive Mnaufacturing is voor de Duitse onderneming in speciaal chemie een groeimarkt. Evonik heeft nog enkele andere PA6 poeders in de pijplijn die op de markt komen voor poedergebaseerde printtechnieken.

Back to top button