Applications

3D printen op textiel en kunststoffen

3D printen op andere materialen, zoals kunststoffen of textiel, biedt interessante mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in massaproductie vervaardigde producten personaliseren of extra functies meegeven. In België doen meerdere partijen verder onderzoek naar het potentieel van deze hybridetechniek.

 

Hybrideproces: massaproductie combineren met additive manufacturing

Centexbel (Belgisch centrum voor de textielindustrie, 150 medewerkers, 800 leden) heeft de technische mogelijkheden onderzocht. Dat project is positief afgesloten. Nu is er een vervolg dat het potentieel van FDM-technologie in zowel de textiel- als kunststofverwerkende industrie verder in kaart moet brengen. Op 2 juni organiseert Sirris een studiemiddag. Daarin wordt tevens gekeken naar de integratie vanuit mechatronica.

 

Makkelijker voorraadbeheer

Massaproductie is voor grote aantallen producten, zoals kleding en kunststof voorwerpen, nog steeds aantrekkelijk vanwege de lage kostprijs en de hoge productiesnelheid. “De huidige printsnelheid is een nadeel”, zegt Karen Deleersnyder van Centexbel. Maar waarom zou je niet inzetten op een hybrideproces: grote volumes op de klassieke manier maken en maatwerk en flexibiliteit inbrengen via additive manufacturing? Denk bijvoorbeeld aan het 3D printen van functionele structuren. Of diversificatie pas laat in het proces inbrengen via 3D printen. “Dat maakt voorraadbeheer gemakkelijker.”

 

Goede hechting

In een recent afgesloten project heeft Centexbel, samen met VKC-Centexbel, Sirris, Flanders’ PlasticVision en Federplas.be, gekeken naar de technische mogelijkheden. Doorgaans krijg je een goede hechting als je op textiel 3D print. Materialen hoeven niet perse compatible te zijn. Knopen zijn bijvoorbeeld in de Z-richting voldoende sterk om niet te breken. Een 3D geprinte knoop op textiel blijkt net zo vast te zitten als een aangenaaide knoop. En wassen en trommeldrogen leverden evenmin problemen op. Bij kunststoffen zie je gemengde resultaten. ABS op ABS printen gaat goed, ook ABS op PP en polycarbonaat. Karen Deleersnyder: “Het is misschien moeilijker dan op textiel printen, maar de technologie kan verbeteren. 3D printen op textiel en kunststoffen biedt interessante mogelijkheden voor productie op maat.”

 

Vervolgproject gestart: FDM4TP

Daarom is in België besloten tot een vervolgproject: FDM4TP dat tot 2018 loopt. In dit project wordt verder gekeken naar het aanbod van materialen en wil men de integratie in bestaande productieprocessen oppakken. De studiemiddag op 2 juni bij Sirris in Heverlee (bij Leuven) gaat over dit project. Sprekers komen onder andere van TripodMaker (een fabrikant van 3D printers) en van Arburg, dat zelf op de Hannover Messe liet zien dat je spuitgietproducten heel goed kunt personaliseren met behulp van de Freeformer, de eigen 3D printer van Arburg. Twee andere thema’s die aan bod komen zijn de integratie vanuit mechatronica en nieuwe ontwikkelingen in materialen, waaronder composieten printen. De bijeenkomst duurt 2 juni van 12.00 tot 16.00 uur. Meer informatie vind je hier.

Meer informatie: Centexbel 

 

Back to top button