Materials

Desktop Metal geeft 316L vrij voor Shop System

Veel gebruikte legering beschikbaar voor 3D metaalprinter

Met de vrijgave van 361L voor het Shop System, maakt Desktop Metal een breed toegepast metaal beschikbaar voor de binder jetting 3D printer. Het materiaal voldoet aan de MPIF 35 standaard van de Metal Powder Industries Federation. 316L is het derde materiaal dat voor het printsysteem is vrijgegeven, later dit jaar volgen nog meer legeringen.


Shop System is de 3D metaalprinter van Desktop Metal voor het mkb-maakbedrijf, voor de toeleveranciers met veel productvariaties en kleinere en middelgrote series. Nadat al eerder 17-PH (gereedschapstaal) en cobaltchroom  is vrijgegeven voor het AM-systeem, komt dus nu 316L beschikbaar. Jonah Myerberg, mede-oprichter en CTO van het Amerikaanse concern, zegt dat het nieuwe materiaal deel uit maakt van de uitgebreide materialen roadmap  voor het AM 2.0 portfolio aan printers. “ We richten ons volledig op het ontwikkelen van mogelijkheden voor onze klanten om onderdelen te produceren die concurrerend zijn met conventionele productie.” 316L is het materiaal voor killer applcaties voor de metaalprinter.

3D geprinte nozzle hoeft enkel nog getapt te worden

Vergeleken met MIM en CNC-frezen

Voorbeelden die al geprint zijn met 316L, zijn onder andere een sluitstuk voor een medisch apparaat, de bezel van een horloge en een nozzle voor gebruik in chemische processen. 316L is voor dit laatste product onmisbaar vanwege de corrosieve vloeistoffen die door de nozzle gaan. Met het Shop System kunnen enkele honderden van deze nozzles per week geproduceerd worden. Er is alleen nog een tapbewerking nodig, waardoor de doorlooptijd fors vermindert. Bij de sluiting voor het medisch apparaat komt Desktop Metal op het Shop System zelfs tot een weekproductie van 10.000 onderdelen, zonder dat gereedschappen nodig zijn. In de presentatie vergelijkt Desktop Metal dit geprint onderdeel met een equivalent dat gefreesd is of met metal injection moulding geproduceerd. In dat laatste geval zijn er kostbare matrijzen nodig, in het eerste geval zit de uitdaging in de opspanning van het kleine onderdeel. 3D printen heeft geen van deze nadelen.

Mass customization

Bij de bezel voor rond de wijzerplaat van een horloge ligt de meerwaarde van 3D printen met name in de mogelijkheden om te personaliseren. Mass customization zonder tooling wordt hierdoor mogelijk. Het Shop System print met een 4 keer zo hoge resolutie als de klassieke binder jetting systemen, waardoor de machine zich leent voor producten waar relatief hoge afwerkingseisen aan worden gesteld. De oppervlakteruwheid bedraagt zonder post-processing Ra 4 µm gemiddeld.

In de Benelux kun je voor de Desktop Metal producten terecht bij Layertec en Bühlmann.

Back to top button