Applications

Drukverlies in 3D geprinte nozzle neemt met 20% af

Nog steeds willen bedrijven onderdelen die ze nu met CNC-technologie maken, gaan 3D metaalprinten. Daarmee laten ze de echte mogelijkheden van additive manufacturing onbenut, zo laat het Duitse Grindaix zien. De functie moet in het ontwerpproces voor additive manufacturing voorop staan, zo toont de Grindaix met de 3D geprinte nozzle die op Prototyping MNE in Kortrijk gepresenteerd wordt.

AM businesscase op Prototyping MNE

Slijpbrand voorkomen

Het Duitse Grindaix optimaliseert de systemen voor koelmiddeltoevoer op CNC slijpmachines, met als doel om slijpbrand te voorkomen en het gebruik van koelsmeeremulsies te minimaliseren. Bij het herontworpen van de 3D geprinte nozzle, die koelsmeermiddel tijdens het rondslijpen precies op het snijvlak van gereedschap en werkstuk brengt, heeft de functie voorop gestaan. Door hiervoor te kiezen, heeft men het drukverlies in de nozzle met 20% verminderd. Het gewicht – en dus het materiaalverbruik – daalde met 32%.

Van focus op maakproces naar focus op functie

“Wij ontwierpen eerst op de klassieke manier, met focus op het maakproces. 3D printen vergt een verandering in je denkwijze’, zegt zegt Dirk Friedrich, CEO van Grindaix. Samen met Bionic Production heeft Grindaix het designproces volledig omgedraaid. De design engineer richt zijn aandacht op de functie van de nozzle, op de functionaliteit van het onderdeel. Gebogen kanalen verlagen bijvoorbeeld het drukverlies, waardoor de machinebouwer ofwel een pomp kan toepassen met een lager vermogen of meer koelsmeermiddel ter beschikking krijgt.

Grindaix 3D print 50 nozzles in één buildjob

Grindaix gaat zover dat het voor slijptoepassingen de nozzle op maat ontwerpt. Met de nieuwe Grindaix nozzle levert het de klant een adaptieve controle van zijn koelsmeermiddeldruk. “Dit betekent dat we precies kunnen zeggen welke druk hij upstream nodig heeft voor zijn applicatie. Nooit eerder hebben ze zoveel nauwkeurigheid kunnen halen in onze nozzles voor inwendig cilinderslijpen.” Ook blijkt de levensduur van de 3D geprinte nozzles langer te zijn dan de vorige modellen. De tweede stap is het optimaliseren van het ontwerp voor de 3D metaalprinter. Onnodig materiaal is weggelaten; het onderdeel is zo ontworpen dat er minimaal support nodig is, wat voor kortere productietijd en lagere kosten zorgt. Deze stap hebben Grindaix en Bionic Production samen met Trumpf gezet. Het resultaat: er worden 50 verschillende nozzles op één bouwplaat geprint.

Flam3D presenteert deze AM case samen met VAC/Trumpf op Prototyping MNE, 5 en 6 februari in Kortrijk. Gratis toegangskaarten kun je hier aanvragen. Gebruik als code PMNE112

Back to top button