ApplicationsGast columns

Legaal rijk worden met 3D printen namaakonderdelen?

Kan ik legaal rijk worden met het 3D-printen van namaakonderdelen? Die vraag stelde iemand zich vast toen hij besloot om velgen van Audi’s en Porsches en masse te gaan kopiëren en verkopen. Die velgen zijn uiteraard als model beschermd. In ieder geval moest de rechter eraan te pas komen bij velgenkwestie … Maar hoe zit het nu met 3D printen en octrooien?

De casus rond een Porsche velgen is een reëele casus. Deze kun je bijna één op één doortrekken naar een toepassing van 3D printen waar veel over gesproken wordt: reserve onderdelen. Ideaal: een harde schijf met 3D files als magazijn, geen fysieke producten meer op voorraad. En heb je niet direct toegang tot die files: een scanner kan uitkomst bieden.

Hoe sterk sta je in je recht wanneer je als 3D print servicebedrijf voor je klant print, zonder te vragen of het onderdeel beschermd is?


Dat je niet zomaar onderdelen van een machine mag namaken als er octrooi op zit, weet iedereen wel. Maar wat nou als het gaat om een onderdeel dat als model is beschermd? Is er dan een verschil met een onderdeel dat als octrooi is beschermd en zo ja, waarom? Maakt het doel waarmee je de 3D-prints maakt nog iets uit en waarom? Is er juridisch gezien verschil tussen het namaken van afsluiters van het waterreservoir en velgen, als die alletwee als model zijn beschermd?

Europese reparatieclausule

De namaker in de Porsche casus beriep zich op een Europese reparatieclausule. Deze is bedoeld om te voorkomen dat OEM’ers misbruik maken van hun monopoliepositie als het gaat om onderdelen. Daar dacht de namaker handig gebruik van te maken, want bepaalde Porsche onderdelen zijn duur. Als je dit kunt printen, heb je een markt.

En wat als je als 3D printbedrijf dit doet?

Betekent het in dit geval iets als de namaker in dit voorbeeld als grootste klant een “pimp my ride”-bedrijf heeft? Kan de namaker zichzelf beschermen met een overeenkomst met anderen dan de rechthebbende en zo ja, waarom? En hoe sterk sta je in je recht als je als 3D print servicebedrijf zo’n onderdeel voor je klant print, zonder te vragen of het niet toevallig een beschermd onderdeel is?

Mr. Hub Dohmen van Dohmen advocaten pakt dit onderwerp op in een presentatie op RapidPro 2019. Daarbij zoekt hij de grens op tussen 3DP Piratebay en Thingiverse: oftewel de grens tussen de gevarenzone en de -ik-wist-het-niet-escape’. Hij zal dan tevens het antwoord geven op de Porsche casus? Kun je legaal rijk worden door voor Porsche-rijders te gaan 3D printen?

De presentatie van Hub Dohmen is op 13 maart om 15.00 uur

Back to top button