printers

Conrad: Renkforce RF1000 combi van 3D printer met freesmachine

Het Duitse familiebedrijf Conrad Electronic verkoopt al anderhalf jaar onder de merknaam Conrad Renkforce RF1000, een zelf ontwikkelde 3D printer. Nu heeft men hiervoor een ombouwset ontwikkeld, waarmee de 3D printer omgebouwd kan worden naar een frees- en graveermachine.

 

Compact tafelmodel voor modelmakers, architecten en ontwerpers

Conrad Electronic ontwikkelde de 3D printer in het eigen Conrad Technologie Center in Duitsland, waar men al meer dan 25 jaar eigen producten ontwikkelt. Volgens Ulli Sommer, hard- en softwareontwikkelaar in dit CTC, was het vanaf het eerste begin de bedoeling dat de 3D printer uitgebreid moest worden met andere features. “Voor ons is het belangrijk de Renkforce 3D printer nog breder inzetbaar te maken.” Het gaat hier om een basis 3D printer, die gebruik maakt van filament en geschikt is voor materialen zoals ABS-like, nylon, PLA en Laywood en Laybrick. Het printplatform meet 230 bij 245 bij 200 mm.

Conrad Renkforce RF1000
Een schematische voorstelling van het concept.

 

Frees- en graveerset

Om het frezen en graveren mogelijk te maken, heeft Conrad vanaf het begin gekozen voor een aluminium basisframe, kogelomloopspillen en stalen componenten voor de machine. Met het concept dat men nu kan 3D printen, frezen en graveren met dezelfde machine, mikt Conrad onder andere op professionele gebruikers. Deze moeten met name gezocht worden in modelbouwers, productontwikkelaars, industrieel ontwerpers en architecten. De freespsindel die in de plaats van de printkop komt, is geschikt voor minifrezen van Proxxon Micromot en Dremel. Op de aluminium tafel kunnen de producten opgespannen worden.

 

Eigen software

Om het instappen in 3D printen te vereenvoudigen, levert Conrad de machines samen met de designsoftware DesignCAD 3D Print V24. Deze software is compatible met andere 3D printers. Conrad zegt dat nieuwe features in de software speciaal ontwikkeld werden om het 3D printen te vergemakkelijken en meerdere taken in het printproces te automatiseren. Conrad beschikt inmiddels over een eigen community.

 

 

Back to top button