ManufacturersprintersTechnology

Triditive AMCell: serieproductie met 3D printen

FDM-technologie kreeg veel aandacht op Formnext. Het Spaanse Triditive Additive Manufacturing toonde op dit punt een van de meest in het oog springende innovaties. De AMCell bestaat uit acht delta 3D printers met geautomatiseerd wisselen van de printplatformen en productafvoer. Deze productiecel is een opstap naar het Scaladd AM-platform. In 2019 wil Triditive in Spanje een 3D printfabriek openen waar klanten productieslots kopen. Eindelijk een 3D printerfabrikant die echt de stap naar smart industry zet.

Triditive bouwt smart factory waar klanten productieslots kunnen afnemen

José Fernández Camero, CTO van de Spaanse startup Triditive Additive Manufacturing, was halverwege de beurs in Frankfurt overdonderd door de interesse. De AMCell trok continu bezoekers op de beurs. Het concept dat Triditive heeft uitgewerkt, is dan ook veelbelovend. De cel bestaat uit een conveyorband met links en rechts vier delta 3D printers. Het bijzondere is dat de bouwplatformen waarop wordt geprint, automatisch gewisseld kunnen worden.

 

AMCell

Ook 3D metaalprinten op AMCell

Bij elk van de acht 3D printers is ruimte voor acht bouwplatformen, die constant op temperatuur worden gehouden. Een robotarm die Triditive zelf heeft ontwikkeld, duwt het platform zodra de buildjob klaar is naar de transportband en plaatst automatisch een nieuw platform in de 3D printer. José Fernández Camero: “Elke AMCell is ontwikkeld om tot 10.000 onderdelen per maand te printen met een minimale inzet van mankracht.” En dat hoeven niet altijd kunststof onderdelen te zijn, bijvoorbeeld ABS, Pa12 of met carbon vezels versterkte kunststof. “We kunnen ook metaal printen”, aldus de CTO van Triditive. “Dat doen we met het Ultrafuse filament van BASF.” De printers zijn geschikt voor het Ultrafuse 316LX filament, waarmee indirect fijnmechanische componenten uit metaal worden geprint. Daarmee vergroot Triditive de flexibiliteit van de AMCell, omdat men zowel kunststof als metalen onderdelen in willekeurige batches kan printen.

 

Bij elke printer wisselt de robotarm – 3D geprint op de AMCell – het printplatform voor de volgende job.

 

EVAM software stuurt de productie aan

Een belangrijke rol hierin speelt de EVAM-software, die gekoppeld wordt aan het ERP-systeem van de gebruiker en automatisch de orders naar de juiste 3D printer stuurt. Ook de operators krijgen digitaal de informatie door wat ze moeten doen, bijvoorbeeld bij een bepaalde printer de kop verwisselen, of ander filament laden. “Daarvoor hoeft de machine niet gestopt te worden. Vanaf de zijkant zijn alle printers goed te bereiken”, legt Camero uit. De constructie is zodanig ontworpen dat het wisselen van een extruder – gemaakt van titanium – met enkele handelingen gedaan kan worden. De downtime van de machine wil men zo laag houden.

 

Smart factory met Scaladd AM-platform

De AMCell is productieklaar. De verkoop is op Formnext gestart. Triditive wil volgend jaar een volgende andere stap gaan maken, namelijk een smart factory bouwen waarin de klanten productieslots op de AMCell kopen. Dat is het Scaladd platform, bedoeld voor het snel kunnen opschalen van AM-capaciteit. José Fernández Camero: “Bedrijven die nog niet zelf willen investeren in 3D printcapaciteit of zelf de kennis nog niet hebben, kunnen dan op een van de AMCell machines capaciteit kopen. Productie uren. Ze hoeven niet te investeren in scholing van hun medewerkers omdat wij zorgen voor een optimale bezetting van de machine.” De operators van Triditive zorgen dat de machines gedurende de productieslots maximaal printen. Triditive biedt dan een compleet pakket aan, van engineering tot en met productie. De capaciteit van het Scaladd systeem is meer dan 30.000 producten per maand.

In de december editie van 3D Print magazine kun je meer lezen over de bijzondere AMCell van Triditive.

 

Naast polymeren 3D print de Spaanse machine ook het metaalfilament van BASF, Ultrafuse 316LX

 

Back to top button