Applicationsdesign

K3D wint Design for AM Challenge met redesign laser laskop

K3D wint voor de tweede keer op rij de Design for AM Challenge van Additive Industries. Dit keer met een volledig op de mogelijkheden van 3D metaalprinten afgestemd design voor een laser laskop die K3D samen met engineers van Hittech Bihca voor het maakbedrijf heeft ontwikkeld.


Steven van de Staak van Ultimaker, juryvoorzitter, zegt dat de nominaties in zowel de categorie studenten als professionals qua niveau dicht bij elkaar liggen en van hoog niveau zijn. Alle inzendingen maken gebruik van de specifieke mogelijkheden die additive manufacturing biedt. Bij de keuze van de winnaars heeft de jury zich daarom mede laten leiden door de vraag hoe toepasbaar de inzending is in real life en of er sprake is van een heel nieuw onderdeel of een optimalisatie. Ook de produceerbaarheid is een selectiecriterium geweest.

Nadelen van oud design laser laskop

K3D scoort met het design voor een Laser Welding Head op alle punten goed. Het AM bedrijf heeft deze ontwikkeld op vraag van en samen met Hittech Bihca. De laser laskop is bevestigd aan een robotarm. Het oorspronkelijke ontwerp kenmerkt zich doordat kanalen voor de toevoer van gas en koeling aan de buitenkant zitten. Dat verhoogt het risico op botsingen, met als gevolg dat de kop niet meer goed uitgelijnd is. 

Design for AM
Het winnend design van K3D.

Volledige laskop in één keer 3D geprint

Jaap Bulsink van K3D heeft de kop volledig herontworpen. De kanalen zijn geïntegreerd in het geheel. En de volledige laskop wordt in één deel 3D geprint op de MetalFab1. Er zijn geen bewegende delen meer. “Het onderdeel kan niet meer met een andere techniek gemaakt worden”, aldus de juryvoorzitter. Het resultaat is een veel robuustere laskop, verbeterde prestaties, functionele integratie, geïntegreerde koelkanalen, gewichtsreductie en geoptimaliseerde lokale poreuze structuren. De jury vond de positieve business case aansprekend door zijn praktische toepassing in een industriële omgeving hetgeen niet vaak voorkomt in ontwerpwedstrijden. Het ontwerp is zodanig dat het minimale nabewerking vraagt.

BiometicAM wint bij studenten

In de studenten categorie gaat de eerste prijs naar Younes Chahid van BiometicAM uit het Verenigd Koninkrijk met een herontwerp van de steel van een heupimplantaat. Dit is een heel functionele toepassing die het leven van de patiënt verbetert door verkorting van zowel de operatie als de hersteltijd. De jury heeft Nina Uppenkamp, van de SMS Group in Duitsland een eervolle vermelding gegeven. Haar herontwerp van een ‘Media Block’ met een aansprekende business case was uitstekend uitgewerkt en uitgevoerd. Dit verdeelstuk laat goed zien wat additive manufacturing biedt om zowel de functionaliteit als het gewicht te verbeteren. Zij is erin geslaagd om het gewicht van het manifold met 95% procent te reduceren. 

De prijsuitreiking vond dit jaar virtueel plaats, na afloop van de online conferentie van Additive Industries.


Back to top button