Executives

Avi Reichental: 3D-printen brengt het maken terug naar lokale samenleving

Dankzij 3D-printen gaan we naar een hyper lokale industriële samenleving, waarin we allemaal makers worden. Dat is de visie van Avi Reichental, CEO van 3D Systems.

Je ontwricht of je wordt ontwricht

Een klein uur, langer had hij op de IMTS niet nodig om zijn publiek te overtuigen van de toekomst van 3D-printen. In de industrie, waarvoor het Amerikaanse concern momenteel een supersnelle machine ontwikkelt; maar ook thuis. Een van de factoren die 3D-printen helpt door te breken, is in de ogen van Avi Reichental dat voor het eerst complexiteit niks kost. Tegelijkertijd is dit de grote horde die overwonnen moet worden. Een engineer leert nu immers vooral de onmogelijkheden van een techniek. Wat de beperkingen zijn van frezen, spuitgieten en noem maar op. “Dat alles is gedefinieerd door wat we de laatste eeuwen hebben geleerd. 3D-printen geeft ons voor het eerst de kans om componenten en producten te ontwerpen waarin we functionaliteiten integreren. Complexiteit maakt voor het eerst niks uit.” Het integreren van functionaliteit betekent onder andere dat producten uit minder componenten bestaan.

 

De fabriek van de toekomst volgens 3D Systems: de desktop factory in de vorm van een 3D printer.

 

De industriële groeimarkten
Industriesectoren waar de technologie momenteel aan een snelle opmars bezig is, zijn onder andere de automobiel en de medische industrie. Hij ziet ook een snelle verschuiving richting het 3D-printen van metalen componenten. Medische toepassingen zijn binnen 3D Systems eveneens een snel groeiende divisie. In eerste instantie gaat het dan vooral om guides voor de chirurgen, die zijn operatie efficiënter maken. Avi Reichental bestempelt ook dit als een breuk met het verleden. “Tot nog toe hing het slagen van een operatie af van de vaardigheden van de chirurg. 3D-printen ontkoppelt de capaciteiten van de chirurg van het proces.” Ook de consumentenmarkt ontwikkelt zich snel richting personalisatie van producten middels 3D-printen. Avi Reichental vindt het niet gek dat een concern als Nike momenteel volop investeert in onderzoek hoe nieuwe productielijnen er gaan uitzien. Productielijnen waarin de 3D printers zijn geïntegreerd, want daarmee kan Nike schoenen personaliseren.

 

Economy of scale verdwijnt
Het nieuwe paradigma is namelijk dat 1 onderdeel net zoveel kost als 1 miljoen stuks. Tooling vervalt. Deze ontwikkeling verandert de economische modellen waarin we gewend zijn te denken. “Economy of scales verdwijnt, we gaan naar een economy of savings”, zegt Avi Reichental. En daarin is de desktop 3D-printer de toekomst. “De factory of the future is een desktop factory, die de gap tussen design en productie dicht. Dat wordt voor het eerst realiteit en kan hele supply chains op zijn kop gaan zetten.”

 

Thuisprinten wordt gewoon
In zijn presentatie op de Amerikaanse metaalbewerkingsbeurs tipte de 3D Systems topman ook het fenomeen thuisprinters aan. Avi Reichental gelooft dat in elk huis straks een 3D-printer te vinden is. Toch vindt hij dat eigenlijk een non-discussie. De vraag waar het om moet gaan, is in zijn ogen hoe de 3D-printer past in onze levensstijl van de toekomst. Printen we ons voedsel? 3D Systems werkt aan de ChefJet, een printer die voedsel print.

 

Iedereen een maker
Disruptive. Die term plakken analisten al te graag op 3D-printen. Terecht, vindt Reichental. Hij is overtuigd dat hele productieketens op zijn kop gezet gaan worden zodra de technologische innovatie wordt verbonden aan businessinnovatie. “Je ontwricht of je wordt ontwricht”, schetst hij de twee keuzes die bedrijven hebben.

Het volledige verhaal over de presentatie van Avi Reichental op de IMTS 2014 lees je hier.

Back to top button