3D printmarkt

Hoge instapkosten remmen toepassing 3D-printen af, maar groei zet door

De hoge instapdrempel vanwege de kosten weerhoudt bedrijven ervan te investeren in 3D-printen. Dat concludeert het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner op basis van een wereldwijd onderzoek onder bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Desondanks durft men de voorspelling aan dat tegen 2018 bijna de helft van industriële maakbedrijven de technologie inzet voor eindtoepassingen. Opvallend is wel het geringe aantal bedrijven dat 3D-printen als een technologie ziet die productinnovatie mogelijk maakt.

 

Gartner: in 2018 zal bijna helft van de consumenten-, zware en life sciences industrie onderdelen 3D-printen

Enkele jaren geleden plaatsten de Amerikanen 3D-pinten op de top van de hype-curve, een grafiek die je de afgelopen jaren in menig presentatie voorbij zag komen. Verleden jaar werd onderscheidt gemaakt tussen 3D-printen thuis en industrieel. Die laatste toepassing zou al voorbij het dal der teleurstellingen zijn. Nu concluderen de onderzoekers dat de hoge startkosten bedrijven ervan weerhouden in 3D-printers te investeren. “3D-printen heeft op een groot aantal sectoren aantrekkingskracht. En terwijl de technologie al in een scala aan toepassingen in de maakindustrie wordt gebruikt, blijven de kosten het grootste punt van zorg voor de kopers”, zegt Pete Basiliere, onderzoeksdirecteur bij Gartner. 60 procent van de ondervraagden zegt dit. Voor alle duidelijkheid: 37 procent van de ondervraagden heeft momenteel een 3D-printer in huis, waarvan één op de vijf zelfs meerdere.

 

Twee oplossingen
De oplossing moet zowel van de aanbieders van de technologie als de bedrijven zelf komen, meent Basiliere. Aanbieders moeten nauwer samenwerken met potentiële klanten om de meerwaarde van 3D-printen te ontdekken. Maakbedrijven zelf moeten eveneens meer samenwerken of participeren in lokale 3D-printbedrijven die de technologie als service aanbieden. Wat de eerste oplossing betreft: onlangs maakte EOS bekend komend jaar fors te investering in uitbreiding van de nieuwe consultancytak van het bedrijf. De Duitse fabrikant van 3D-printers ziet hierin de mogelijkheid om samen met klanten nieuwe toepassingen en businesscases te ontwikkelen. Dat zullen meer verkopers moeten doen, adviseert de onderzoeker van Gartner. “Verkopers moeten in hun marketing aantonen hoe de technologie toegepast kan worden en een competitief voordeel kan opleveren.” De tweede oplossing is in feite dat in Nederland gebeurt, waar onder andere AddLab en het samenwerkingsverband in de Achterhoek goede voorbeelden zijn hoe bedrijven de investeringsrisico’s én kennis delen.

 

gartner 3D-printing
De reden om te investeren in 3D-printen (Bron: Gartner 2014)

 

Toename aantal 3D-geprinte maakdelen
Gartner heeft nog een tweede interessant aspect ontdekt. 3D-printen is stilaan voorbij de traditionele prototype fase. De technologie wordt steeds vaker ingezet voor kleine series eindproducten. Pete Basiliere voorspelt dat binnen enkele jaren een aanzienlijk deel van de 3D-print toepassingen te vinden is in de productie van echte maakdelen. Hij heeft het dan vooral over de consumenten-, zware- en life sciences industrie. “Bijna de helft hiervan zal in 2018 3D-printen gebruiken om onderdelen te produceren die ze zelf verbruiken, verkopen of onderhouden.”

 

Vooral kostenbesparing
Opvallend is wel dat de deelnemers aan het onderzoek vooral aangeven dat ze denken de kosten van bestaande processen te kunnen verlagen met 3D-printen. Slechts 11 procent ziet 3D-printen als een enabling technology voor innovatie, omdat ze hiermee producten kunnen maken die anders niet maakbaar zijn. Zo’n 8 procent ziet in de techniek de kans om producten te personaliseren.

Het hele rapport van Gartner kan hier worden besteld.

Back to top button