design

Workshop Design for Additive Manufacturing in Fontys 3D-printing lab

The High Tech Institute en het HTSM van Fontys Hogescholen organiseren in mei 2017 een workshop Design for Additive Manufacturing. Tijdens elke cursusdag wordt de theorie direct gecombineerd met de praktijk op de 3D printers van het Objexlab.

 

Design is essentieel voor een succesvolle toepassing van additive manufacturing. Hoe kun je de specifieke eigenschappen van additive manufacturing omzetten in een concurrentievoordeel voor jouw product? Welke zijn belangrijke designregels waar je rekening mee moet houden? Hoe passen die binnen de kaders die in je eigen organisatie gelden?

 

Cursisten passen theorie direct toe in praktijk van Objexlab

Het driedaagse hands-on programma van The High Tech Institute en Fontys Centre of Expertise High Tech Systems & Materials (HTSM) geeft de deelnemers op dit soort vragen antwoord. De lessen worden verzorgd door ervaren docenten die enerzijds verbonden zijn aan de Fontys onderzoeksgroep Innovatieve Productietechnologie en anderzijds actief zijn in de high-tech industrie. De training vindt plaats in en om het ObjeXlab: het 3D-printing lab van het Fontys Centre of Expertise HTSM. Het lab is uitgerust met tal van industriële 3D-printers, zowel voor kunststoffen en metalen. In het lab wordt eveneens gewerkt met 3D-scanners, apparatuur voor materiaalanalyse en warmtebehandeling en met alle relevante softwarepakketten. Elke trainingsdag bestaat uit een mix van theorie en hands-on praktijk, onder begeleiding van labassistenten. In de workshop Design for Additive Manufacturing worden zodoende ontwerp en realisatie van industrieel 3D-printen direct met elkaar verweven.

 

Uitdagingen, kansen en implicaties 3D printen

Na afloop van de training hebben de deelnemers inzicht in de eigenschappen, uitdagingen, kansen en implicaties van additive manufacturing en zijn ze in staat om ontwerprichtlijnen toe te passen in hun eigen organisatie. De workshop richt zich op productingenieurs, productontwerpers, systeemarchitecten, projectleiders en productie-ingenieurs. Vereisten: Technisch onderwijs (BSc of hoger). De workshop vindt plaats op 17, 18 en 19 mei 2017 in Eindhoven. Meer informatie vind je op de website van het High Tech Institute, daar kun je je ook aanmelden.

 

Objexlab

FOTO: Twee dunwandige kniestukken die geprint zijn in roestvast staal op de Conceptlaser M3 metaal printer in het Objexlab. Deze delen zijn geprint in het kader van een onderzoek naar de invloed van supportmateriaal op de warmteafvoer bij het printen van dunwandige objecten in relatie met thermische vervorming.

 

Back to top button