Technology

Sun Metalon haalt miljoenen op voor snelle en betaalbare metaalprinter

Japanse startup brengt eerste machine half jaar eerder op markt dan gepland

De Japanse startup Sun Metalon heeft amper anderhalf jaar na de start opnieuw miljoenen dollars opgehaald bij durfinvesteerders. Met dit geld gaat de startup de snelle 3D metaalprinter bouwen waarvan volgend jaar de eerste exemplaren geleverd worden. Een half jaar eerder dan gepland.


Sun Metalon haalt in deze pre-series A financieringsronde 800 miljoen Japanse Yen op, omgerekend U$ 5,6 miljoen. Dit geld komt van Globis Capital Partners K.K. en komt boven op de U$ 2,1 miljoen die de startup, pas begin 2021 opgericht, eerder wist binnen te slepen. Twee van de oprichters van Sun Metalon zijn afkomstig van het Japanse Nippon Steel. Hoewel het een Japanse startup is, heeft Sun Metalon zich inmiddels ook in de VS gevestigd waar het investeringsfonds van de universiteit van Berkeley een van de investeerders is.

Sun Metalon mikt op de markt voor 3D printen van relatief simpele onderdelen

Afbeelding: Sun Metalon.

Wat is interessant aan deze startup?

Waarom stappen de durfinvesteerders zo snel in? Kazuhiko Nishioka, CEO, was daar tijdens het startup event van AMTC 2022 helder over: de metaalprinttechnologie van SunMetalon is heel snel vergeleken met laser poederbed technologie en binder jetting en de roadmap voorziet in nog hogere printsnelheden in komende jaren. Dat komt doordat in de 3D metaalprinter een hele laag in één keer wordt geprint, in tegenstelling tot punt-voor-punt bij laser powderbed fusion en hele lijnen bij binder jetting. De basis ligt in een bestaande maar niet commercieel gebruikte manier van staal produceren. Tegenover de snelheid staat dat de machine niet de nauwkeurigheid haalt van een LPBF-machine. “We hebben een herhaalnauwkeurigheid van 0,5 mm. Voor veel toepassingen is dat voldoende”, aldus Kazuhiko Nishioka. Daarnaast is er geen supportstructuur nodig. De kosten van de printtechnologie zullen een factor 10 lager zijn dan de huidige technieken.

In 2026 machine die 1 kubieke meter kan printen

Hoewel de kleinste features die Sun Metalon kan printen zo’n 1 mm groot zijn, ligt de focus voor de ontwikkelaars op een 3D metaalprinter voor relatief eenvoudige onderdelen. Het bouwvolume is nu beperkt tot 150 mm doorsnede en 400 m hoog, in 2026 wil men een bouwvolume halen van 1 kubieke meter. De machine moet dan elke dag 250 onderdelen printen, vergeleken met 20 onderdelen per dag die de eerste generatie volgend jaar zal halen. De dichtheid van de onderdelen is 98%.

De startup heeft twee veteranen uit de AM-industrie aan zich weten te binden als industrieel adviseurs: Mark Cook, voormalig VP Metals bij 3D Systems en de voormalige EOS CEO Adrian Keppler.

In november neemt Sun Metalon deel aan Jimtoff, de Japanse machinebeurs voor de metaalindustrie.

Back to top button