ManufacturersTechnology

Meltio kiest blauwe laser voor M600

Nieuwe machine beter geschikt voor koper- en aluminiumlegeringen

Meltio past in de nieuwe M600 3D metaalprinter een blauwe laser toe om de draad te smelten. Hierdoor wordt het gemakkelijker om bijvoorbeeld koper te 3D printen. Dat gebeurt met minder energie en tegen hogere snelheden vergeleken met een near-infrarood laser. De Meltio M600 is ook geschikt voor aluminium en roestvrij staal legeringen.



Meltio heeft bij de ontwikkeling van de M600 duidelijk de productieomgeving voor ogen gehad. “De ontwerpopdracht voor de nieuwe Meltio M600 was om ons voor te stellen hoe de perfecte 3D-printer voor de machinewerkplaats eruit zou zien. De overgrote meerderheid van metalen 3D-geprinte onderdelen vereist nabewerking die wordt uitgevoerd in de machinewerkplaats. Aangezien het onze ambitie is om de grootschalige toepassing van additive manufacturing van metaal te stimuleren, hebben we een heel duidelijke visie dat de moderne machinewerkplaats het ideale omgeving is voor 3D printen van onderdelen”, zegt Lukas Hoppe, R&D directeur bij Meltio.

Een van de eerste klanten die de Meltio M600 heeft gebruikt is Cementos La Cruz, een Spaanse cementproducent die een betonprinter ontwikkelt. Daarvoor heeft het met de Meltio M600 een nozzle geprint, die hen meer controle geeft over de depositie van beton.



9 Direct Diode lasers met 1 kw vermogen

De nieuwe metaalprinter heeft een bouwvolume van 300 bij 400 bij 600 mm, is een 3-assige machine en beschikt over een laservermogen van 1 kW. Dit vermogen komt van 9 Direct Diode Lasers, met een golflengte van 450 nm. De nieuw ontwikkelde Bleu Laser depositie kop verbruikt minder energie door de hogere absorptie van het blauwe laserlicht dankzij de kortere golflengte, vergeleken met near-infrarood lasers. Met name bij het printen met reactieve materialen, zoals koper en aluminium legeringen is dit een voordeel. Het bouwkamer kan bovendien volledig inert worden gemaakt met gas voor het printen van metalen onderdelen met goede eigenschappen.


Passend naast de CNC-machines

Meltio heeft geprobeerd de printer zoveel mogelijk te laten aansluiten op de realiteit van de CNC-machinefabriek. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het gebruik van een CNC-besturing en tasters voor onder meer het meten van het werkstuk. Ook zijn er meerdere opspansystemen beschikbaar, zodat de Meltio M600 ook geschikt is voor het repareren van beschadigde metalen werkstukken, zoals gereedschappen. Dankzij de nieuwe Meltio Horizon slicer is het programmeren teruggebracht tot enkele minuten. De Meltio-ingenieurs zijn er verder in geslaagd om de energiedistributie en draadgeleiding zodanig te verbeteren dat de printkop vanaf de fabriek is uitgelijnd en niet door de operator hoeft te worden gedaan. Dit leidt tot een consistente uitvoer en aanzienlijk minder onderhoud. Tot slot zit de kop vol met nieuwe en verbeterde sensoroplossingen voor het bewaken van het printproces.

Foto’s: Meltio


Volledig nieuw ontwikkelde machine

Lukas Hoppe ziet de Meltio M600 naast de CNC-machines in een machinefabriek staan, voor onbemande productie met een minimum aan materiaalverlies. “De Meltio M600 was voor ons echt de volgende logische stap naar massa-adoptie van Wire-Laser DED. Na drie jaar lang te hebben geleerd van de technologie van de M450 en deze te hebben verbeterd, was de tijd eindelijk rijp om aan het volgende systeem te werken. Ons doel met de Meltio M600 was om de juiste balans te vinden tussen machinegrootte, kosten en productiviteit zonder compromissen te sluiten op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak.” De R&D directeur noemt de nieuwe machine dan ook geen opgeschaalde M450 maar een machine waarvan elk onderdeel opnieuw is ontwikkeld om de technologie naar een hoger niveau te tillen, gebaseerd op de ervaring van de productie en installatie van meer dan 300 Laser DED-machines.


In de Benelux kun je voor de Meltio 3D metaalprinters terecht bij 3D Printer Solutions.

Back to top button