Applications

TrueShape 3D printtechniek helpt spuitgietbedrijven te versnellen

Kortere leadtimes en oplossing schaarste aan vakmensen

Twee Amerikaanse spuitgiet bedrijven in de medische industrie gaan de TrueShape metaalprinttechnologie van Mantle implementeren om sneller hun spuitgietmatrjzen beschikbaar te hebben. Tevens brengen ze daarmee de productie van matrijzen terug in de eigen organisatie.


Dat maakt Mantle bekend aan het begin van Medical Device & Manufacturing West, een beurs voor de medische toeleveringsindustrie in California. Het gaat om Nicolet Plastics en Westec Plastics. Het eerste bedrijf wil met de technologie stalen matrijzen produceren in de tijd die staat voor het maken va een prototype matrijs. Westec Plastics implementeert de metaalprinttechnologie om de capaciteit te vergroten zonder op zoek te moeten naar schaarse gereedschapmakers.

Kostenbesparing, kortere doorlooptijd en omzeilen van personeelsschaarste

Van 6 naar 2 weken voor proefserie

Nicolet Plastics heeft onlangs de 3D-printer van Mantle gebruikt om productiegereedschap te produceren voor een klant. Door drie inserts te printen, reduceerde Nicolet Plastics de tijd van de toolmaker van 180 uur tot 12,5 uur en reduceerde de tijd om de eerste proefstukken te produceren van 6 weken tot 2 weken. Mantle produceerde inzetstukken die voor 95% compleet waren en slechts een kleine afwerking vereisten voor het spuitgieten. “Als spuitgietbedrijf stelt Mantle ons in staat extra gereedschapsproductie in huis te halen en de complexiteit van de gereedschappen en inzetstukken die we produceren te vergroten”, zegt Tony Cavalco, CEO van Nicolet Plastics. Hierdoor kan het spuitgietbedrijfde productie van nieuwe devices eerder in weken opstarten in plaats van maanden.

De inserts in H13 van Westec Plastics.

Tekort aan gereedschapmakers opvangen

Het andere bedrijf, Westec Plastics Corporation, is een full service spuigietbedrijf in Californa. Met de Mantle 3D printtrechnologie produceert het inserts voor matrijzen in H13, een gereedschapsstaal. Met deze inserts zijn de matrijzen voor 75 tot 95% compleet, wat de gereedschapmakers veel werk spaart. Een test met de productie van een matrijs voor de behuizing van een medisch apparaat wist Westec de kosten te halveren en de productietijd terug te brengen van 40 naar 10 uur. De spuitgietmatrijs is gebruikt voor het spuitgieten van TPE. “Zonder kwaliteitsgereedschap kunnen we geen kwaliteitsonderdelen maken, maar het wordt steeds moeilijker om kwaliteitsgereedschapmakers te vinden. Met de technologie van Mantle kunnen we tot 70 procent van het werk afmaken en onze gereedschapmakers de gespecialiseerde stappen laten uitvoeren die alleen een mens kan doen”, zegtTammy Barras, President van Westec Plastics Corporation

De TrueShape technologie van Mantle onderscheidt zich door de nauwkeurigheid waarmee geprint wordt. Mantle richt zich specifiek op de tooling industrie. Hier kun je er meer over lezen.

Back to top button