MaterialsTechnology

ProtoCycler verwerkt 3D print restmateriaal tot nieuw filament

Met de ProtoCycler kun je plastic restmateriaal dat ontstaat bij 3D printen vermalen en omzetten in nieuw filament. Per minuut kan er maximaal 3 meter printmateriaal worden gemaakt. De ProtoCycler is al geschikt voor PLA en ABS, aan andere materialen wordt gewerkt.

 

Canadese ontwikkeling wordt opgeschaald naar industrieel niveau

In plaats van restmateriaal en oude prototypes weg te gooien, kunnen die nu dus worden hergebruikt. De ProtoCycler bevat een vermaler. Het filament is van hoge kwaliteit en kan elke gewenste kleur krijgen. ReDeTec is nu bezig de verwerking van andere materialen te verfijnen. Dennon Oosterman, mede-oprichter van ReDeTec, zegt: “Wij ontwikkelen technologie die helpt om op een duurzame manier dingen te maken. De ProtoCycler is ons eerste product. In plaats van altijd nieuw filament te kopen, kun je restmateriaal van 3D printen, maar ook ander gebruikt materiaal recyclen. We hebben kort geleden 3D-geprint met gerecyclede deksels van koffiebekers.”

 

Autodesk Cleantech-programma
ReDeTec doet mee aan het Autodesk CleanTech-programma dat duurzame, innovatieve bedrijven ondersteunt met gratis software. De ProtoCycler is dan ook ontwikkeld met de software van Autodesk. ReDeTec maakt gebruik van Autodesk Fusion 360, Autodesk Inventor en Autodesk PLM 360. Oosterman: “Inventor is de basis bij het productontwerp. Met PLM 360 kon het team de voortgang uitstekend in de gaten houden en het ontwerp doorontwikkelen. Toen we het product gingen vermarkten, maakten we steeds meer gebruik van Fusion 360. Doordat Fusion 360 heel toegankelijk is en gericht op samenwerking, kon onze industrieel ontwerper naadloos samenwerken met onze hardwarespecialist. Hierdoor duurde de ontwikkeling van concept naar een functioneel prototype weken in plaats van maanden.”

 

ProtoCycler
Links de 3D printer, rechts de Protocycler die restmateriaal weer verwerkt tot filament.

 

Opschalen naar industreel niveau
ReDeTec beschikt niet alleen over 3D printers, ook over CNC-freesmachines, beide technieken zet het bedrijf in om de prototypes en designmodellen te maken. De komende tijd is het bedrijf van plan om de recycling unit voor 3D printen op te schalen naar een industrieel niveau. “Daarmee willen we de hele kunststof industrie duurzamer maken”, verduidelijkt Dennon Oosterman. Afval krijgt weer waarde.

Lees hier een uitgebreid interview met Dennon Oosterman.

 

Back to top button