ApplicationsTechnology

Vertico en UGent 3D printen betonbrug: 60% materiaalbesparing

Het Nederlandse Vertico heeft samen met de Universiteit Gent een brug 3D geprint van beton, die aantoont dat 3D betonprinten de oplossing is om materiaalgebruik in de bouw terug te dringen. Dat leidt tot minder CO2 uitstoot en zorgt tegelijk voor een hogere productiviteit in de bouw, zegt Volker Ruitinga, oprichter van Vertico.

 

Samen met de Universiteit Gent werkt Vertico aan topologie optimalisatie in gebouwde constructies. De organische vormen lenen zich bij uitstek voor 3D printen, omdat de organische vormen, biomimicry met traditionele technieken alleen tegen hoge kosten te realiseren zijn.

 

3D betonprinten

3D printen de sleutel tot materiaaloptimalisatie

Het project dat de universiteit en het bedrijf uit Amersfoort hebben afgerond, behelst een brug waarin 60% minder materiaal is gebruikt dan een vergelijkbare brug traditioneel gebouwd. “Bij Vertico geloven wij dat 3D printen de sleutel is tot materiaaloptimalisatie in structurele elementen, waarmee we de CO2 emissie reduceren en de productiviteit in de bouwindustrie verhogen”, zegt Volker Ruitinga. Volgens hem ontdekken steeds meer partijen deze mogelijkheden, maar hij vindt dat de bouwsector als traditionele industrie achterloopt. Redenen om te innoveren zijn er genoeg, niet alleen omdat de sector achterloopt in productiviteit, maar ook omdat de bouw verantwoordelijk is voor 23% van de wereldwijde CO2-emissie.

 

Relevantie aangetoond

Vertico zegt dat het project de mogelijkheden van 3D betonprinten toont, zowel qua schaal als qua relevantie. Vertico werkt momenteel aan het 3D printen van een woning. Het begin hiervan staat gepland voor februari 2020. Ondertussen heeft het wel al betaalde projecten afgerond zoals het 3D printen van architectonische gevels, sculturen en betonkano’s. Vertico 3D print met een robotsysteem. De hardware ontwikkelt het bedrijf zelf.

 


Back to top button