Applications

URE team zet 3D printen steeds meer in voor elektrische racewagen

Het University Racing Eindhoven (URE) team toont op RapidPro hoe 3D printen bijdraagt aan betere prestaties van de elektrische raceauto waarmee het team aan de Formula Student competitie meedoet. De op een Metalfab1 geprinte motorbehuizing zorgt dankzij de geïntegreerde koelkanalen voor betere prestaties. Het URE-team zet ook kunststof printers in, onder andere voor de productie van het stuur. Dat vervangt het vroegere koolstofvezel stuur.

Eindhovens Formula Student team toont op RapidPro hoe het 3D printen inzet

Formula Student staat bekend als ‘s werelds grootste ontwerp competitie voor studenten. De competitie daagt studenten van over de hele wereld uit om een Formule-stijl raceauto te ontwerpen, bouwen, testen en te strijden tegen teams over de hele wereld op ‘s werelds bekendste circuits. Elk jaar ontwerpt en bouwt University Racing Eindhoven (URE) een elektrische raceauto met vierwielaandrijving, waarvan 99% van de onderdelen zelfgebouwd zijn of ontworpen met een partner. 3D printen speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling. Voor het printen met metaal wordt samengewerkt met Additive Industries. Op de Metalfab1 worden de casings voor de motoren geprint worden in aluminium. Voor de volgende generatie auto’s willen de Eindhovense studenten de fusees printen in titanium.

De 3D metaal geprinte behuizing van de elektromotoren.

Kunststof onderdelen 3D printen

Printen van kunststof gebeurt voornamelijk binnen het team, met hulp van de partners Lay3rs, Makerpoint en Ultimaker. Samen zorgen zij ervoor dat het team elk jaar 2 Ultimaker printers heeft, waarmee honderden onderdelen geprint worden. Zo worden er elk jaar tientallen onderdelen eerst in kunststof geprint om ze te testen, voordat ze uit duur materiaal gefreesd of gedraaid worden. Bevestigingen van lichtgewicht onderdelen worden ook vaak geprint. Zo zijn de bevestigingen van de camera’s van de autonome auto geprint en worden kleine beugels en kabelhouders in grote aantallen geprint wegens hun lichtgewicht eigenschappen. Ook verstevigingen van kleine holle onderdelen zoals bijvoorbeeld de kleine vleugeltjes van de voorvleugel van auto worden aan de lopende band geproduceerd.

3D geprint stuur vervangt koolstofvezel variant

Een opvallender onderdeel dat met de Ultimaker geprint wordt, is het stuur. In de vorige generaties van de Eindhovense racewagens werd het stuur van koolstofvezel gemaakt. Dit zorgde ervoor dat het stuur extreem licht was. Echter zorgde de productie hiervan ook voor extreme hoofdpijn door de complexe vormen van het stuur. Het stuur wordt tegenwoordig door het University Racing Eindhoven team zelf geprint met de Ultimaker printers. Het onderdeel is eigenlijk net te groot voor het printbed van de Ultimaker 3D printer. Door het onder een hoek van 45° te zetten, past het precies. Het geprinte stuur heeft dezelfde voordelen van het koolstofvezel stuur, licht en speciaal gemaakt voor de auto en daarbovenop is de productie significant makkelijker geworden.

University Racing Eindhoven

Nog meer doen met 3D printen

In de toekomst, wilt URE 3D printtechnieken nog meer inbedden in de productie van de raceauto. Een voorbeeld hiervan is al genoemd, het printen van titanium. Echter wilt het team ook meer doen met kunststof. Zo onderzoekt het team of het de windtunnel in kan gaan met onderdelen die 3D geprint zijn. Daarnaast zoekt het team natuurlijk altijd naar meer en grotere onderdelen om te printen. De technologie blijft ontwikkelen en URE zal altijd de grenzen hiervan opzoeken.

Donderdag 14 maart organiseert AutomotiveNL samen met RapidPro ‘s middags een mini seminar over 3D printen in de automobielindustrie

Back to top button