MaterialsTechnology

UltiMaker voegt PET CF toe aan materiaalportfolio

Door te gloeien verbetert de temperatuurbestendigheid tot 181 graden C

UltiMaker voegt PET Carbon Fiber (PET CF) toe aan de lijn high-performance filamenten voor de S-serie 3D printers. Met een warmtebehandeling kan men de sterkte en de temperatuurbestendigheid van het filament verder opvoeren.


Het composietmateriaal is geoptimaliseerd voor de UltiMaker S-printers. Het leent zich voor een breed scala aan toepassingen, uiteenlopend van het 3D printen van spare parts, jigs and fixtures en productiegereedschappen.

Hogere sterkte

Een van de opvallendste eigenschappen van het nieuwe filament is de mogelijkheid om door gloeien een nog hogere sterkte, stijfheid en temperatuurbestendigheid te bereiken. Door geprinte onderdelen te gloeien, bereikt men een temperatuurbestendigheid tot 181 °C en de sterkte tot 30% en stijfheid tot 10% verhogen.  “De mogelijkheid van om een hogere sterkte en temperatuurbestendigheid te bereiken door middel van gloeien onderscheidt het van andere materialen, terwijl de veelzijdigheid engineers in staat stelt het te gebruiken voor een groot aantal toepassingen”, zegt Nadav Goshen, CEO van UltiMaker. Hij bestempelt het nieuwe filament als een belangrijke toevoeging aan het portfolio.

Weinig vochtgevoelig

PET CF is weinig gevoelig voor vocht in vergelijking met andere koolstofvezelmaterialen en hoeft maar beperkt te drogen. Bij opslag in het UltiMaker Material Station blijft het goed geconditioneerd, wat zorgt voor betrouwbare printresultaten met een consistente hoge kwaliteit. Het materiaal is compatibel met speciale supportmaterialen, zoals UltiMaker PVA en Breakaway, waardoor gebruikers volledige ontwerpvrijheid hebben en complexe composietonderdelen zonder beperkingen kunnen maken. UltiMaker biedt PET CF aan in meerdere kleuren, waaronder zwart, grijs en blauw.

Het filament is beschikbaar als onderdeel van de UltiMaker PET CF Expansion Kit. De Expansion Kit bevat twee spoelen PET CF in zwart en één spoel in zowel blauw als grijs. De kit bevat ook een 0,4 mm Print Core CC en een 0,6 mm Print Core CC.

Back to top button