Materials

Stratasys zet gesloten materiaalstrategie aan de kant

Open Material License gooit FDM printer helemaal open

Stratasys laat het lock-in model voor materialen los. Nadat het AM-concern al materialen van derden toestaat op de Origin One, de Neo SLA-printer en de nieuwe H350, gaat het ook een open materiaal optie aanbieden bij de FDM-printers. Klanten moeten wel elk jaar voor betalen voor hun Open Material License.


Stratasys heeft lange tijd vastgehouden aan het lock-in model voor materialen. Nu gaat men overstag en kunnen ook klanten van de FDM printers ervoor kiezen om materialen van derden gebruiken. “Innovatieve materialen zijn de brandstof voor additive manufacturing”, zegt Hugo da Silva, Vice President Additive Manufacturing bij Covestro (waar sinds dit jaar de AM activiteiten van DSM deel van uit maken).

Open Material License: het beste materiaal voor elke toepassing

De nieuwe Stratasys Validated materialen worden medio 2022 ingevoerd, te beginnen bij de Fortus 450mc.

Balans tussen geoptimaliseerd en het beste

De materiaalproducent pleit voor een veel grotere variatie aan materialen om voor elke toepassing de beste materialen te kunnen kiezen. Tegelijkertijd wijst hij erop dat klanten wel het vertrouwen in het materiaal en in de eigenschappen na 3D printen moeten hebben. Precies daarmee heeft Stratasys de materiaalstrategie tot nog toe verdedigd. De filamenten voor de FDM printers zijn uit en te na getest en worden pas vrijgegeven als optimale instellingen meegegeven kunnen worden.

Drie modellen

Stratasys gaat klanten drie opties aanbieden. Stratasys Preferred betekent dat het materiaal ontwikkeld is om de best mogelijke combinatie van materiaal en 3D printer te waarborgen. Deze materialen kunnen van Stratasys zelf komen of ontwikkeld zijn door derden. Optie 2 is Stratasys Validated. In dat geval zijn de materialen met basistesten gevalideerd. Hiermee wil men snel het aantal beschikbare materialen vergroten. Verwacht wordt dat deze materialen midden 2022 beschikbaar komen, in eerste instantie voor de Fortus 450mc.

Open Materiaal Licentie

De derde optie is een volledig open systeem. In dat geval koopt de klant elk jaar voor de FDM printer een Open Material License (OML). Deze materialen zijn niet getest laat staan gevalideerd of geoptimaliseerd voor de Stratasys FDM printers. Via GrabCAD krijgen de gebruikers toegang tot de parametersettings om hun eigen materialen te printen. Door het materiaalecosysteem uit te breiden naar de FDM-technologie, stelt de fabrikant klanten in staat nieuwe toepassingen te ontwikkelen, onafhankelijk van het materiaalportfolio van Stratasys. “Het nieuwe programma van Stratasys is een belangrijke mijlpaal voor onze industrie,”, zo reageert Hugo Da Silva. Covestro is vastberaden om een belangrijke leverancier van filament voor de FDM printers te worden.

Back to top button