Top story

Polymeer poeder voor het eerst meest gebruikt materiaal voor AM

Wohlers Report ziet duidelijke omslag naar printen eindonderdelen

Voor het eerst in de historie van additive manufacturing hebben gebruikers vorig jaar méér polymeer poeder verwerkt dan lichtgevoelige kunststoffen, de harsen. De markt voor kunststof poeders voor 3D printen is met liefst 43,3% gegroeid, concludeert Wohlers in het Wohlers Report 2022. Dat duidt volgens Terry Wohlers erop dat een groeiend aantal bedrijven AM gebruikt voor seriematige productie van eindonderdelen.


De groei van de verkoop van kunststof poeders voor additive manufacturing is misschien wel het meest verrassend detail uit het Wohlers Report 2022 (over het jaar 2021). Dat de totale AM-markt verleden jaar is gegroeid met 19,5% komt niet onverwacht. Dit is meer dan een verdubbeling van de groei een jaar eerder (7,5% in 2020). De sterke groei en de verschuiving naar industriële productie van functionele onderdelen met 3D printen, is eerder dit jaar ook al opgemerkt door enkele marktleiders. De totale AM-markt was vorig jaar $15,3 miljard groot.

Lees in de maart editie: 3D printservicebedrijven in de Benelux zien verschuiving richting eindonderdelen

Groei wordt breed gedragen

“Zoals verwacht is de sector teruggekeerd naar een periode van vooruitgang en investeringen,” zegt Terry Wohlers, hoofd van adviesdiensten en markt bij Wohlers Associates, powered by ASTM International. “Deze expansie loopt dwars door lucht- en ruimtevaart, gezondheidszorg, auto-industrie, consumentenproducten, energie en andere sectoren.” Daarmee laten de cijfers zien dat de groei van de sector breed gedragen wordt. In 2020 was het vooral de Amerikaanse ruimtevaartindustrie die het jaar voor de printerfabrikanten redde. De schamele 7.5% groei was het laagste groeipercentage in jaren.

Markt voor fotopolymeren groeit amper nog

De vraag naar polymeer poeder voor additive manufacturing zit al sinds 2015 in de lift. Eind 2020 is de markt in een versnelling geraakt en vorig jaar is deze qua omzet gegroeid naar $900 miljoen, zo’n $250 miljoen meer dan de markt voor fotopolymeren. De cijfers tonen duidelijk aan dat die markt de laatste drie jaar maar mondjesmaat groeit. Kunststof poeder voor 3D printen is nu het meest gebruikte materiaal in de hele AM-industrie.

2022 Wohlers Report

De jaarlijkse AM-bijbel is ook nu samengesteld door in totaliteit 93 co-autoren uit 33 landen. De cijfers komen van in totaal zo’n 260 verschillende partijen uit de hele waardeketen voor additive manufacturing. De 2021 editie is de eerste die uitkomt na de overname van Wohlers Associates door ASTM International. In het rapport wordt de AM-markt inclusief R&D activiteiten in 34 landen uit de doeken gedaan.

Back to top button