software

Simufact Additive voorspelt mogelijke problemen tijdens 3D metaalprinten

MSC Software heeft een nieuwe release van de simulatiesoftware Simufact Additive vrijgegeven. Hierin zitten features die de uitkomst van 3D metaalprinten nauwkeuriger voorspellen. Zo hanteert Simufact een ‘stoplicht’ systeem dat tijdens de printjobvoorbereiding met kleuren aangeeft hoe groot de kans is dat het onderdeel gaat scheuren.

 

Simulatiesoftware ondersteunt 3D printen robuuster te maken

Wie wil 3D metaalprinten, kan met de nieuwe release intuïtief de ideale oriëntatie van het werkstuk op de bouwplaat bepalen. Simufact zoekt hierbij een balans tussen zowel de hoeveelheid als de plaats van het supportmateriaal, de locatie waar je een stuk wilt plaatsen en de hoogte van het ontwerp. Terwijl je op het scherm een grafische weergave van het product in de bouwkamer ziet, kun je aan de hand van een bol zien waarin met kleuren wordt aangegeven of je de beste oriëntatie hebt. Door de bol met de muis te draaien, verandert de positie van het werkstuk op de bouwplaat. Met schuifbalken kunnen instellingen eenvoudig veranderd worden en wordt direct zichtbaar hoe het werkstuk dan georiënteerd is en wat dit betekent.

 

 

Vervormingen voorspellen

De nieuwe software berekent eveneens vervormingen van het product door spanningen als gevolg van de warmte. Hiervoor kan vervolgens automatisch gecompenseerd worden in 3 tot 5 iteraties. Een heel praktische feature is de automatische detectie van productieproblemen. Bijvoorbeeld een recoater die tegen het werkstuk botst omdat dit krom trekt. Ook de kans op het ontstaan van scheuren tijdens het 3D printen wordt meegenomen in de berekeningen. De derde productiefout die de software kan ontdekken, is de mate van layer offset. Dit is een verandering in de laag poeder die tot defecten van het oppervlak kan leiden.

 

Kwaliteitscontrole met simulatie

De vierde functie die nieuw is in deze release, is particle tracking. Met deze functie worden veranderingen in een laag door de invloed van de warmte tijdens het printen van bovenliggende lagen, zichtbaar gemaakt. In feite zoek je hier naar mogelijke kwaliteitsproblemen die ontstaan door warmte inbreng tijdens het printen van bovenliggende lagen.

 

Flam3D info-avond bij InSumma

In de Benelux is InSumma de reseller van Simufact Additive. Op 31 oktober organiseert Flam3D een info-avond over 3D metaalprinten op het kantoor van InSumma in Raamsdonksveer. Vragen die aan bod komen zijn onder andere is de technologie iets voor jouw bedrijf? Wat zijn de mogelijkheden en de hinderpalen van printen in metaal? Deze vragen worden vanuit meerdere invalshoeken door sprekers van meerdere bedrijven belicht, terwijl er ook concrete businesscases worden gepresenteerd. Meer informatie vind je hier

 

Back to top button