Materials

Oceanz 3D print voedselveilig met Food Grade materialen

Food Grade materialen versnellen innovatie in voedingsmiddelenindustrie

Oceanz heeft een tweede Food Grade materiaal aan het programma toegevoegd, PA11. Hiermee kan het 3D printservicebedrijf onderdelen voor de voedingsmiddelenindustrie printen die in contact komen met het voedsel.


Met de inzet van additive manufacturing kunnen bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie nog sneller innoveren, zo stelt Frank Elbersen, Sales Engineer bij Oceanz 3D Printing. Het printen met de speciale Food Grade materialen opent voor deze bedrijven mogelijkheden om sneller te innoveren en bijvoorbeeld voor de machinebouwers in deze sector voorraden met reserveonderdelen te reduceren.  Machineonderdelen, grippers, nozzels et cetera kunnen 3D geprint worden.

Naast PA12 nu ook Food Grade PA11 beschikbaar

Nozzle geprint

Frank Elbers ziet kansen voor de Agri en Foodtech industrie. Het 3D printen van onderdelen maakt het mogelijk om kleine voorraden te houden en zorgt voor een snelle ontwikkeling van prototypes naar functionele onderdelen. “Onlangs kregen we een aanvraag voor nozzles met een bepaalde ruwheidswaarde. Deze moesten een zeer geringe Ra-waarde hebben, dit om deze nozzle ook weer goed te kunnen reinigen. Daarnaast bevat de grondstof veel suiker, wat een schurend effect heeft op de nozzle. Het nieuwste PA11 materiaal (Oceanz PA11 Food Grade Blue) is hiervoor uitermate geschikt.”

Innovatie versnellen

Oceanz heeft de afgelopen maanden al meerdere toepassingen uit de voedingsmiddelenindustrie geleverd. Frank Elbers ziet momenteel veel ontwikkeling in de vleesvrije en vegetarische producten. “In zo’n sector is innoveren en ontwikkelen een must. Een 3D geprinte mal of nozzle die binnen no time beschikbaar is maar wel functioneel inzetbaar is dan van belang.”

Conformiteitsverklaring

Oceanz 3D print momenteel met twee materialen die aan de Europese eisen voldoen. Dat is Oceanz PA12 Food Grade White en Oceanz PA11 Food Grade Blue. Beide materialmen voldoen aan de EC1935/2004 eis e naan de EU 10/2001 en EC 2023/2006 GMP richtlijnen. Hierdoor kan Oceanz een conformiteitsverklaring voor de producten afgeven. Het door en door blauwe PA11 leent zich bijvoorbeeld voor extrusiemondstukken, mallen en machineonderdelen die direct hetzij indirect met voedsel in contact komen.

Back to top button