ApplicationsTop story

Oceanz 3D print in Nederland ontwikkeld Covid-19 teststaafje

Oceanz 3D print sinds deze week voor het ministerie van VWS meerdere tienduizenden Oswabs, het Covid-19 teststaafje. Hiermee wordt het leveringsprobleem in de keten overbrugd. Het teststaafje is onder leiding van DEAM samen met Nederlandse bedrijven ontwikkeld, getest, gevalideerd en in productie genomen.


Testcapaciteit is al langere tijd een van de grote bottlenecks in de bestrijding van de Covid-19 uitbraak in Nederland. Oceanz in Ede laat nu zien dat 3D printen een passende oplossing kan bieden om tekorten in de toeleveringsketen te overbruggen. Tot eind april worden er dagelijks in Ede tot 30.000 stuks van deze ‘wattenstaafjes’ geprint op de EOS-machines van het 3D printservicebedrijf. Hiermee kan het aantal testen bij zorgmedewerkers worden uitgebreid.   

Compleet teststaafje wordt in één keer geprint 

De term wattenstaafje is eigenlijk misleidend, want het volledige Covid-19 teststaafje wordt 3D geprint, inclusief het borstelige uiteinde. Dit is cruciaal omdat het testmateriaal aan deze kleine borstelhaartjes blijft hangen. In het ontwerp voor het staafje, is op zo’n 7 tot 8 centimeter van de borstelharige punt een zwakke plek aangebracht. Dat is nodig om het staafje af te breken zodat de stick met het testmateriaal in een flesje met kweekmiddel kan worden geplaatst.  Dat gaat naar het laboratorium voor de verdere analyse.

Ontwikkeltraject van twee weken 

De ontwikkeling en certificering van het product en de productie is gedaan door DEAM, een Nederlands bedrijf dat normaal gesproken chirurgische instrumenten ontwikkelt en produceert. Het prototype is geprint door  Oceanz en getest door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn& Sport. Deze testen wijzen uit dat de 3D geprinte staafjes net zo goed werken als de standaard teststaafjes die ook voor influenza- en luchtweginfecties worden gebruikt. Na validatie heeft Oceanz deze week de productie van de teststaafjes opgestart.  “Medische productontwikkeling vraagt naast de technische kant, ook extreem focus op kwaliteit en veiligheid van het product en het medisch gebruik. DEAM ontwikkelt volgens ISO 13485 en kan hierdoor in zeer korte tijd een medisch product volgens de EU-richtlijnen realiseren. Dit doen we samen met onze productiepartners in één lokale toeleveringsketen”, aldus Wimold Peters, CEO DEAM – Steerable Medical Devices.

3D printen van 30.000 staafjes per dag vergroot testcapaciteit 

Oceanz produceert momenteel 30.000 Oswabs voor Covid-19 testen op de EOS 3D printers in Ede.

ISO 13485 norm 

Oceanz was als 3D printbedrijf in 2016 het eerste in Nederland dat de ISO 13485-certificering behaalde, noodzakelijk om medische producten te kunnen 3D printen. Dit is eveneens de richtlijn waar de Europese Commissie onlangs nog op heeft gewezen, toen de vraag kwam hoe om te gaan met 3D printen als oplossing voor tekorten aan medische hulpmiddelen. De swabs worden na het 3D printen in Ede volgens de voorschriften verpakt. Almed in Hoogeveen steriliseert ze, verpakt ze en zorgt voor de uitlevering.  

Back to top button