Top story

Oceanz 3D Printing neemt eerste modules AM-Flow in gebruik

Geprinte onderdelen worden automatisch gesorteerd

Oceanz 3D Printing heeft de eerste twee modules van AM-Flow in gebruik genomen om de productie in de printfabriek in Ede te optimaliseren. Het AM-Vision systeem identificeert automatisch de modellen, waarna AM-Sort ze automatisch naar de volgende processtap stuurt. Hiermee ontsluit het 3D printbedrijf een nieuwe stap in het traceren van elk individueel product in het proces.

Ruim een jaar geleden kondigden de twee Nederlandse bedrijven aan te gaan samenwerken in het automatiseren van het 3D printproces. Vorige week is het systeem officieel in gebruik genomen. De twee geïntegreerde modules draaien volledig mee in de productie. De AM-VISION zorgt voor de snelle geautomatiseerde identificatie modellen die Oceanz per dag produceert. De bijbehorende AM-SORT, ontwikkeld om met de gepatenteerde flippers snel en met zorg onderdelen te sorteren, zorgt dat geïdentificeerde modellen naar de volgende processtap worden geleid.

Naarmate het gebruik van 3D printen toeneemt, stijgen arbeidskosten exponentieel

Meer dan kostenbesparing

Met deze modules bespaart Oceanz kosten en tijd. Maar de belangrijkste toegevoegde waarde is dat Oceanz in staat is om elk individueel model te volgen in het productieproces. Dit is niet alleen praktisch en efficiënt. Het vormt het fundament van een 100% beheersing van het 3D printproces. Beide bedrijven werken nu verder aan de opbouw van warehouse automatisering als onderdeel van het Track & Trace systeem en geautomatiseerde kwaliteitscontrole voor 3D-geprinte objecten. Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D Printing: “Deze toepassing is nodig om een volgende stap te zetten en past perfect in de vraag van overmorgen.”

Handmatige processen minimaliseren

Volgens Stefan Rink, CEO van AM-Flow, hebben vooral gezond verstand en een hands-on aanpak ervoor gezorgd dat er zo snel stappen gezet zijn kunnen worden. Het Edese 3D printbedrijf is voor de Nederlandse automatiseerder een living lab. Stefan Rink, CEO AM-Flow: “Nu is het moment aangebroken dat Additive Manufacturing een serieus alternatief is voor traditionele massaproductie-methodes. Om dit te bereiken, moet de gehele digitale workflow optimaal ingericht zijn. Handmatige processen moeten tot een minimum beperkt worden. Met onze AM-FLOW technologie zijn wij in staat deze end-to-end industrialisatie te bieden.”

Stefan Rink (AM-Flow), Erik van der Garde , Johan Rigter en Dennis van Deest (Oceanz 3D Printing).

Nodig om verder op te schalen

Zonder deze automatisering zullen de kosten exponentieel stijgen naarmate bedrijven meer gaan 3D printen, verwacht Stefan Rink. “Dat is gewoonweg niet haalbaar voor bedrijven die hun 3D-printproductie willen opschalen, en dus moeten ze een manier vinden om het proces te automatiseren. Wij verwachten dan ook dat bedrijven niet langer hoofdzakelijk in printtechnologie zullen investeren, maar in de totale productieworkflow.”

AM-Flow heeft inmiddels nog meer modules klaar om het AM-proces verder te automatiseren.

Foto: Stefan Rink (links) en Erik van der Garde toasten op de ingebruikname van de automatische sorteerlijn bij Oceanz 3D Printing.

Back to top button