ApplicationsMaterialsTechnology

Oceanz gebruikt gerecycled PA12 voor elektrische auto Noah

Oceanz gebruikt voor het 3D printen van zowel in- als exterieurdelen van de Noah, een circulaire tweepersoons auto, Oceanz Ecopowder. Dit duurzaam materiaal past binnen de gedachte van de circulaire economie. Ecopowder bestaat voor 100% uit gerecycled PA12 materiaal, met praktisch dezelfde eigenschappen als virgin materiaal.

 

Oceanz ondersteunt studenten TU/Ecomotive bij ontwikkeling circulaire auto

Voor het tweede jaar is 3D printservicebedrijf Oceanz in Ede betrokken bij de conceptauto die het studententeam van de TU Eindhoven ontwikkelt. TU/Ecomotive is het studententeam dat dit jaar de Noah heeft bedacht. Dit is een tweepersoons auto, gebouwd uit hernieuwbare materialen (voornamelijk PLA). De elektrische auto weegt amper 350 kilogram en heeft mede hierdoor een bereik van ongeveer 240 kilometer.

 

Duurzame productietechniek

De studenten wilden zowel het chassis, de carrosserie als ook de interieurdelen van recyclebare materialen bouwen. Zodoende moet de auto aan het einde van de levensduur volledig gereycled kunnen worden en de materialen een nieuwe eindbestemming krijgen. Dat geldt ook voor de 3D geprinte onderdelen. “Het 3D printen draagt bij aan een zeer duurzame productietechniek”, zegt Frank Elbersen, sales engineer bij Oceanz. Daar komt dit jaar bovenop dat Oceanz op zoek is gegaan naar een duurzaam materiaal, dat past in de circulaire economie.

TU/Ecomotive

Het studententeam op bezoek bij Oceanz voor de Eosint P760 SLS printer.

 

Ecopowder gereycled PA12 SLS poeder

Ecopowder is een PA12 poeder dat gemaakt is van gerecyclede 3D printmateriaal, PA12 in dit geval. Het poeder wordt opnieuw gebruikt op de SLS 3D printers in Ede. Hierdoor kan Oceanz de klanten een volledig gesloten kringloop aanbieden. De eigenschappen zijn nagenoeg identiek aan het oorspronkelijke PA12. De Eindhovense studenten zijn de samenwerking met Oceanz gestart met een workshop bij Oceanz Academy. Hierin hebben ze van Gilbert Peters van Fransisco en oud-winnaar van de Design for AM Challenge Award, geleerd hoe je met 3D printen gewicht kunt besparen als je het design voor deze technologie optimaliseert. “Deze bijeenkomst was een eyeopener. We kunnen van design- tot eindfase optimaal gebruikmaken van de voordelen van deze techniek. We zien veel mogelijkheden; vanzelfsprekend voor duurzaamheid, maar ook voor structuur en complexe vormen”, aldus automotive-student Jonathan Verhaar.

 

Europese toer in de zomer

De auto bestaat niet alleen uit duurzame materialen, maar zit ook vol met snufjes zoals NFC chips. Als Noah wordt ingezet voor carsharing, kunnen de deuren eenvoudig geopend worden met een smartphone. De Eindhovense studenten presenteren Noah in juni aan het grote publiek. Komende zomer gaan ze een roadtrip langs diverse Europese steden maken.

 

Back to top button