Applications

Nederlandse higtech industrie ontwikkelt 3D metaalprinten wafer stages

Metalfab 600 maakt 3D printen volgende generatie wafer stages mogelijk

De volgende generatie wafer stages voor de machines van ASML zouden wel eens 3D geprint kunnen worden. Deze toepassing is een van de toepassingen waarvoor Additive Industries besloten heeft de MetalFab 600 te ontwikkelen, de groot formaat metaalprinter die eind 2021 klaar moet zijn.


Dat komt naar voren uit een artikel in het Eindhovens Dagblad. Hierin gaan Harry Kleijnen, accountmanager bij Additive Industries, en Dick Laro van ingenieursbureau MI Partners in op de ontwikkeling van de volgende generatie wafer stages, waarvoor de twee bedrijven uit de Brainportregio al het eerste prototype hebben gemaakt. Het onderzoek is oorspronkelijk ingegeven door de vraag om de wafer stage, die in de ASML-machine razendsnel zeer nauwkeurig gepositioneerd wordt, lichter te maken.

Ontwerpalgoritmen maken binnen 24 uur geoptimaliseerd ontwerp voor wafer stages

30 procent gewichtsbesparing

Het onderzoek vindt plaats binnen het IMSYS3D project, een project gefinancierd door Holland High Tech, Top Sector HTSM en het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijk onderzoek. Hierin werkt een consortium van bedrijven samen met de TU Delft samen aan de ontwikkeling van designoptimalisatie voor de volgende generatie high performance motion systemen. De onderzoekers zeggen dat additive manufacturing hiervoor de oplossing is om complexe 3D componenten die topologisch geoptimaliseerd zijn te produceren.

Automatisch gegenereerd design in een dag klaar

Door additive manufacturing te combineren met topologie optimalisatie én ontwerpalgoritmen lukt het om 30 procent gewicht te besparen. De wafer stage komt uit de Metalfab 1 met een gewicht van 8 kilo, zegt Harry Kleijnen in het Eindhovens Dagblad. Dat is niet het enige resultaat dat de onderzoekers boeken, aldus een korte samenvatting op de projectwebsite. Dankzij design algoritmen die rekening houden met de eisen die aan het motion systeem gesteld worden én de maakbaarheid, in dit geval 3D metaalprinten, maakt het onderzoeksteam binnen een dag een ready to print ontwerp. Het geoptimaliseerde motion system verslaat referentie ontwerpen met een factor twee wat betreft eigenfrequenties.

Metalfab 600 past in deze toekomstige productiestrategie

Harry Kleinen zegt in het interview dat Additive Industries met de aankondiging van de Metalfab 600 voorsorteert op de productie van dit type onderdelen. „We hebben pas ons nieuwste model 3D metaalprinter aangekondigd waarmee grote objecten nog makkelijker te printen zijn. Toeleveranciers van ASML zouden met onze machines de wafertafel en ook andere onderdelen van de machines heel goed kunnen printen.”

Aan de TU Delft promoveert Arnoud Delissen op dit onderzoek. Naast ASML doet ook Nexperia mee aan het IMSYS3D project, evenals Infinite Simulation Systems, MI Partners en Additive Industries.

Back to top button