3D printmarktTechnology

Nog meer 3D primeurs: waferstage, Bambu 3D printer en Mark3D Group op TechniShow

De TechniShow heeft nog een aantal primeurs als het om 3D printen gaat. Additive Industries toont voor het eerst een werkende testopstelling van een 3D geprinte waferstage. Mark3D Group GmbH presenteert zich als nieuwe dealer voor Markforged en Lay3rs 3dprinting heeft op de valreep de nieuwe FFF printer Bambu Lab X1 Carbon, voor het eerst in de Benelux te zien.


Additive Industries neemt deze week voor het eerst deel aan de TechniShow (tot en met 2 september in de Jaarbeurs Utrecht). Samen met MI Partners werkt de Nederlandse fabrikant van industriële AM-systemen de volgende generatie waferstages voor ASML. Op de stand staat deze week het werkend prototype (foto boven).

Waferstage voorbeeld procesintegratie

Additive manufacturing is voor deze toepassing gecombineerd met topologie optimalisatie én generative design. Het resultaat: het ontwerp was niet alleen binnen een dag klaar maar is ook nog eens 30 procent lichter. De stage, geprint op de Metalfab1 van Additive Industries, weegt nog maar 8 kilogram. Daarnaast is het gelukt met dit ontwerp de piek in de frequentie response amplitudes te limiteren. De ontwerpvrijheid van additive manufacturing is een van de troeven die in dit project volop benut zijn. Additive Industries toont de werkende waferstage als voorbeeld van procesintgeratie in de hightch industrie in hal 11 C030.

Het managementteam van Mark3D Group.

Mark3D GmbH naar de Benelux

Mark3D Group GmbH is in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al dealer voor Markforged. Nu breidt het Duitse bedrijf uit naar de Benelux. Dat wordt de derde markt waarin het actief is. Mark3D Group profileert zich als de Europese partner voor de Amerikaanse fabrikant van hoogwaardige 3D printers. Mark3D Group heeft alle activa van de vroegere gelijknamige Nederlandse vestiging overgenomen begin augustus. Etienne Luimes leidt het nieuwe team dat zich deze week op de TechniShow presenteert. (11 C028)

De X1 Lab printer met bovenop het AMS systeem.

Bambu Lab primeur: FFF printer

Tot slot is het Lay3rs 3dprinting net op tijd gelukt om de FFF printer X1 Carbon van Bambu Lab in Utrecht te krijgen. Hoewel het eerste model gelanceerd is als Kickstarterproject (4.500 exemplaren verkocht) heeft Bambu Lab inmiddels een Europese webshop. Bijzonder is de ontwikkeling van het Automatic Material Systems (AMS). Met dit systeem wisselt de FFF printer automatisch filament tijdens het printproces. Op die manier kan men dus meerdere kleuren in één werkstuk printen. Elke spoel (4 in totaal) in de AMS heeft zijn eigen motor. Met 10 sensoren worden snelheid en de beweging van elk filament gemeten en bijgestuurd. Omdat 4 van deze AMS hubs gecombineerd kunnen worden, kan men in totaal 16 kleuren printen. Je vindt de Bambu printer  in hal 11 C037.

Back to top button