Applications

Melotte 3D print titanium microreactor met 9 meter buis

Melotte liet op Machineering een bijzonder 3D printstuk zien. Een microreactor, 3D geprint van 1,5 kilogram titanium. Inwendig zit er in de microreactor 9 meter aan dunne buis. Het is het eerste werkstuk dat Melotte op de nieuwe DMG Mori Lasertec 30 SLM machine heeft geprint.

 

Microreactor met 60 uur printtijd eerste stuk van nieuwe machine

 

Het was een gok, zeggen Peter Perremans (directeur) en Bram Grandjean (salesmanager) van het Belgische Melotte. Twee weken voor Machineering heeft DMG Mori bij de Vlaamse toeleverancier een nieuwe Lasertec 30 SLM metaalprinter geïnstalleerd.  Melotte had oorspronkelijk de Realizer versie, deze is omgeruild voor de nieuwe generatie van deze poederbed metaalprinter. “Dit is het eerste stuk dat we op de nieuwe machine geprint hebben”, zegt Bram Grandjean. De engineers wilden de machine direct goed testen. Op vrijdag is de machine geleverd, maandagochtend is de buildjob gestart.

 

Melotte

Zo ziet de binnenkant van deze microreactor er uit. In totaliteit is er 9 meter buis in verwerkt.

 

1,5 kilogram titaniumpoeder

Het gaat om een forse microreactor, een vele grotere dan de types die Melotte regelmatig voor een van de opdrachtgevers 3D print. In totaal zit er 9 meter buis in verwerkt. Er is 1,5 kilogram titaniumpoeder in verwerkt. In het eerste deel worden de grondstoffen gemixt, in de laatste 3 delen vindt de reactie plaats. De printtijd bedraagt zo’n 60 uur. Het onderdeel is meteen goed van de machine gekomen, ondanks dat het dit eerste stuk is.

 

3D printen en mechanisch nabewerken

Melotte 3D print de komende tijd nog meerdere exemplaren van deze microreactor. Bij de definitieve versie worden de aansluitvlakken mechanisch nabewerkt. Volgens Peter Perremans zit de kracht van Melotte als toeleverancier in het feit dat de additieve en subtractieve productie onder één dak plaatsvinden. “Bij het ontwerp van het werkstuk houden we al rekening met hoe we het naderhand gaan verspanen.” Doe je dat niet, dan ontstaan er vaak al direct problemen met opspannen.

 

Back to top button