Applications

AM maakt droom gehandicapte aspirant-piloot waar

De Italiaanse hydrauliek specialist Aidro Hydraulics heeft een actuator ontwikkeld waarmee je met één hand een eenmotorig vliegtuig kunt bedienen. De behuizing van de kleine elektrische actuator is 3D geprint in metaal. De piloot waarvoor het AM-team van Aidro Hydraulics het product heeft ontwikkeld, heeft inmiddels zijn vliegbrevet gehaald.

 

Valeria Tirelli, CEO van Aidro Hydraulics, presenteerde de actuator onlangs op Additive World Conference. Daar hield zij een presentatie over de wijze waarop het Italiaanse familiebedrijf 3D metaalprinten inzet voor het optimaliseren van hydraulische installaties. Aan het eind liet ze de actuator zien, inclusief een film waarin de piloot een van zijn eerste vluchten maakt.

Aidro Hydraulics ontwikkelt elektrische actuator voor één handsbediening sportvliegtuig

Rechts de actuator met een kleine elektromotor. Deze neemt de bewegingen die de piloot met zijn goede hand doet, exact over. (Foto: Aidro)

Actuator grotendeels 3D geprint

“Een van onze engineers komt veel op het kleine vliegveld in Fano, waar ook iemand kwam die na een ongeluk maar één hand heeft, maar wel wilde vliegen”, zegt Valeria Tirelli. Binnen enkele weken hebben de engineers van het hydrauliekbedrijf de oplossing ontwikkeld, samen met enkele partners. Het grootste deel van de actuator heeft Aidro op een van de eigen 3D printers geprint. Deze neemt de stuurknuppel de bewegingen over die de piloot met een soort joystick met zijn goede hand uitvoert. Zo kan de gehandicapte piloot met slechts één hand het sportvliegtuig kan bedienen. Daarmee gaat zijn droom in vervulling.

Voordelen 3D metaalprinten

Het bijzondere is dat het 3D geprinte onderdeel geen tijdrovende certificering hoeft te doorlopen. “We veranderen namelijk niks aan het vliegtuig zelf”, legt de Italiaanse AM-ondernemer uit. Doordat het onderdeel eenvoudig van buitenaf over de bediening kan worden geplaatst, hoeft het vliegtuig niet een goedkeuringscyclus te doorlopen. Daarnaast is het ontwerp zo gemaakt dat het voor een ander type sportvliegtuig eenvoudig kan worden aangepast. Aanpassen kan volledig digitaal in het CAD model. 3D metaalprinten is dan de meest geschikte technologie voor de enkelstuk productie.

Aidro Hydraulics heeft een eigen AM afdeling waar manifolds voor de hydraulische installaties worden ontwikkeld en 3D geprint. Vorig jaar heeft het bedrijf de Design Challenge van Additive Industries gewonnen.  

Foto boven: Valeria Tirelli laat de 3D geprinte actuator zien.

Back to top button