software

slicerXL wil de drempels naar 3D printen van grote stukken wegnemen

Met de lancering van slicerXL.com willen de drie projectpartners een drempel voor groot formaat 3D printen wegnemen. Met deze open source slicer in de cloud wordt het 3D printen met robots of portaalmachines gemakkelijker. De projectpartners hebben besloten om slicerXL gratis te houden omdat men het ecosysteem wil blijven voeden met kennis.


Nederlandse initiatiefnemers lanceren nieuwe gratis slicer in de cloud

Links: als gaat printen na gebruik van een slicer voor desktop 3D printers, rechts het resultaat met slicerXL.

“Onze eerste pogingen om robots te programmeren voor grootschalig printen waren een ramp. We gebruikten bestaande software ontworpen voor kleine consumenten printers”, zegt Volker Ruitinga, oprichter van Vertico, die samen met Saxion Hogeschool en Packhunt.io slicerXL ontwikkeld heeft. Een van de grootste problemen die zich voordoen bij het gebruik van de reguliere slicers is dat er veel te veel coördinaten worden gegenereerd.

Wat gaat er fout?

Wanneer grotere machines deze coördinaten langslopen, gaan ze haperen wat uiteindelijk de print doet falen. Daarnaast is de overgang tussen de lagen bij het printen op grote schaal veel belangrijker omdat op deze schaal de zogenaamde naad veel meer opvalt dan bij kleinere prints. In de geavanceerde functies van slicerXL kunnen de naadpositie en overgangsafstand worden aangepast. Dit zijn slechts enkele van de functionaliteiten van deze nieuwe manier van slicen. De bedoeling van slicerXL is om de eerste hindernis van groot formaat printen weg te nemen en is op dit moment nog niet geschikt voor complexe vormen. Het is gemaakt met beginners in het achterhoofd en werkt het beste op eenvoudige objecten.

Rhino + Grasshopper & in the cloud

De slicing software is gebaseerd op het gebruik van Grasshopper plugin voor visueel programmeren in het CAD-programma Rhinoceros 3D. Lange tijd was de benodigde rekenkracht gereserveerd voor offline programmeren, waardoor het minder toegankelijk was. Door slicerXL te gebruiken vanaf het Packhunt.io platform, wordt de benodigde rekenkracht over diverse locaties in de cloud verspreid. Zo wordt ervoor gezorgd dat slicerXL het model efficiënt en snel omzet in printbare codes. “Onze technologie maakt het mogelijk om 3D-modellen parametrisch en online te bewerken. SlicerXL is een uitstekend voorbeeld van wat ons platform te bieden heeft. Het toont de kracht van cloudgebaseerde parametrische software”, zegt Jeroen Coenders, oprichter van Packhunt.io.

Slicer software blijft gratis

Vertico heeft in januari 2019 een hackathon georganiseerd voor een nieuwe slicer voor het 3D printen van grote producten. Een van de belangrijkste participanten was onderzoeker Iman Hadzhivelcheva van de Saxion Hogeschool te Enschede. Dit jaar zagen de projectpartners de kans om weer samen te werken bij het creëren van de volgende evolutie van de hackathon. Met behulp van Regieorgaan SIA was Saxion in staat om een slicer te maken die geschikt is voor de cloud. De projectpartners willen het ecosysteem blijven voeden en maken een deel van hun kennis dus gratis beschikbaar. “Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe de industrie en de academische wereld kunnen samenwerken om innovatie te ontwikkelen en te verspreiden”, zegt Iman Hadzhivalcheva, onderzoeker bij Saxion Hogeschool

Wat is de volgende stap?

SlicerXL is gelanceerd op 1 december en is meteen in gebruik genomen door enkele partners. De projectpartners hopen dat ze makers kunnen helpen en inspireren om grootse projecten te produceren. SlicerXL is gratis en de makers worden uitgenodigd om de projecten die met slicerXL zijn gemaakt in te sturen. Het gebruik van het platform is gebaseerd op een Creative Commons 4.0 licentie, dus de enige eis aan gebruikers is om bij het publiceren van projectenresultaten te verwijzen naar slixerXL.com om zo nog meer makers te bereiken.

Back to top button