3D printmarkt

Markforged en Carbon pakken marktaandeel

Het zat er aan te komen: GE Additive heeft de nr. 1 positie in de markt voor 3D metaalprinters overgenomen van EOS. Opvallender is echter de sterke opmars van Markforged, dat eind verleden jaar gestart is met de uitlevering van de Metal X. Markforged staat op een 3e positie in de top 5 van meest geleverde metaalprinters in 2018, zegt marktonderzoekbureau Context.

 

Het marktaandeel van Markforged in de 3D metaalprintmarkt is het voorbije jaar in een klap uitgekomen op 9%, ver voor SLM Solutions (6%) en 3D Systems (5%), maar op wel nog een flinke afstand van de marktleiders GE Additive (18%) en EOS (17%). Chris Connery, vice president Global Research bij Context, denkt dat de nieuwe metaalprinttechnieken zoals die van Markforged de bestaande poederbed laser technologie aanvullen. ”Nieuwe, lager geprijsde metaalprinters lijken het gebruik van poederbed lasersystemen aan te vullen omdat je hiermee metalen prototypes op een meer economische manier produceert.” Daarnaast wijst hij erop dat low volume productie van metalen componenten goedkoper wordt met de nieuwe printtechnieken.

Context verwacht 25% groei aantal verkochte 3D printers in 2019

Markforged staat op de 3e plek in de ranglijst van meest verkochte 3D metaalprinters in 20018.

3D Systems groeit in metaalprinten

De marktcijfers die Context over 2018 heeft verzameld, laten zowel bij 3D metaalprinten als bij het printen met kunststoffen enkele opvallende veranderingen zien. Context kijkt hierbij naar het aantal geleverde 3D printers in de industriële en design markt. Industrieel betekent een prijskaartje boven de $ 100K, design tussen $20k en $100k. Bij de metaalprinters is de groei van Markforged indrukwekkend. Maar ook 3D Systems lijkt vorig jaar de groei te hebben hervonden. Het aantal geleverde metaalprinters steeg met 20%.. SLM Solutions zag het aantal verkopen met 12% afnemen.

De top 5 qua aantal 3D metaalprinters (bron Context)

Technieken vullen elkaar aan

Voor 2019 verwacht Chris Connery een flinke groei van het aantal verkochte 3D metaalprinters. Op jaarbasis denkt hij aan een toename met 49%. Dat komt met name doordat Desktop Metal inmiddels gestart is met de uitlevering van het Studio System+, een directe concurrent van Markforged Metal X. De verkopen van deze systemen zullen versnellen, gelet op de volle orderboeken. Dat is geen bedreiging voor de traditionele spelers. “De lager geprijsde 3D metaalprinters concurreren niet noodzakelijkerwijs één op één met de meer traditionele robuuste 3D metaalprinters”, aldus Chris Connery in een toelichting. Dat komt omdat de twee-stap systemen van Markforged en Desktop Metal zich deels op een andere doelgroep richten, namelijk engineers die in hun kantooromgeving metalen prototypes willen printen.

Carbon is een van de snel groeiende 3D printerfabrikanten.

Carbon en Figure 4 geven mass customization een impuls

Bij de 3D kunststofprinters heeft HP weliswaar flinke groeicijfers gerealiseerd in 2018, maar moet in de top 5 toch vier partijen voor zich dulden. Stratasys handhaaft de nr. 1 positie met een marktaandeel van 37%. Dat neemt niet weg dat Stratasys 14% minder machines heeft verkocht. Opvallend is de 2e positie van Envisiontec (16% marktaandeel). Maar ook bij de polymeer printers is het een relatieve nieuwkomer die de gevestigde spelers onder druk zet: Carbon staat op de 3e plek met 9% marktaandeel (verkoopstijging met 102%). Volgens Connery geven de hars gebaseerde printersystemen van Carbon en ook Figure 4 van 3D Systems mass customization een impuls. Voorbeeld hiervan is de samenwerking van Carbon met Ridel, fabrikant van sporthelmen. Ook HP zet met de multijet fusion techniek in voor deze toepassing.

En de marktaandelen aan de kunststofkant (bron Context)

Optimistisch over verkopen in 2019

Voor 2019 zijn de onderzoekers van Context optimistisch over de 3D printmarkt. De sterke trend van 2018 houdt in de eerste maanden momentum. In 2019 rekent Context op een toename met 25% van het aantal geleverde 3D printers in de industriële en design klasse, gecombineerd metaal en polymeer.

Back to top button