3D printmarktTechnology

Xerox verkoopt de AM-activiteiten aan Additec

Uitbreiding portfolio 3D metaalprinten

Xerox heeft de 3D metaalprintactiviteiten, ondergebracht in Xerox Elem, verkocht aan Additec. De Amerikaanse onderneming houdt zich sinds 2015 bezig met de ontwikkeling van een nieuw concept voor laser metal deposition (LMD), gebaseerd op het gebruik van diodenlasers. Meltio is een van de gebruikers van dit concept. Additec wil met de overname van Elem Additive het portfolio verbreden.


Omdat Xerox zich strategisch herpositioneert heeft het vorig jaar de go-to-market activiteiten en de R&D activiteiten van Xerox Elem stopgezet, In dit bedrijfsonderdeel werd de 3D metaalprinttechnologie van het vroegere Vader doorontwikkeld en rijp gemaakt voor de markt. ElemX, de metaalprinter, maakt aluminium vloeuibaar en deponeert dan minuscule druppels. ElemX is ontwikkeld als een veiligere en eenvoudigere oplossing voor de toeleveringsindustrie om te gaan 3D metaalprinten.

Koper met gedeelde visie

“Bij het evalueren van partners voor deze verkoop was het van cruciaal belang dat we een bedrijf vonden met een gedeelde missie die de innovatie van Elem Additive in de toekomst zou ondersteunen en bevorderen,” zei Steve Bandrowczak, chief executive officer bij Xerox. Additec is volgens hem de juiste partner. De overnemende partij ziet veel meerwaarde in de liquid metal printtechnologie.

Uitbreiding portfolio turn key oplossingen

Tot nog toe is de ElemX onder andere op een Amerikaans marineschip geplaatst, naast Siemens USA en verschillende onderzoeksinstellingen die over de machine beschikken. Additec neemt de ondersteuning van deze bètaklanten over. De medewerkers van Elem Additive die nog over zijn, gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Brian Matthews, oprichter en CEO van Additec zegt met de nieuwe technologie door te willen gaan met het op de markt brengen van turn key oplossingen voor 3D metaalprinten.

De 3D printcel voor het printen met reactieve materialen (foto Additec)

Joint venture met Meltio

Additec zit in een joint venture met het Spaanse Meltio, dat inmiddels in Nederland ook de eerste AM-systemen heeft geplaatst. Onder het eigen merk brengt het onder andere de Performance AMRC-P op de markt, een robotcel voor het 3D printen van reactieve materialen. Hiermee print het tot 4 kg titanium per uur

Back to top button