3D printmarktTechnology

Makerbot zoekt de industrie op: industrieel 3D printen tegen kosten desktop

Makerbot heeft begin dit jaar de markt voor desktop 3D printers opgeschud. Met de Makerbot Method 3D printer wil de Stratasys-dochter industriële printkwaliteiten beschikbaar maken tegen kosten van desktop printers. Er ligt namelijk nog een grote, onontgonnen markt in het midden- en kleinbedrijf, zegt Makerbot Europe directeur Leonardo Rodrigues.

 

Het jaar is pas halverwege. Maar je mag 2019 gerust bestempelen als het jaar waarin Makerbot de comeback heeft ingezet. Terwijl menigeen dacht dat het merk, waarmee tien jaar geleden de opmars van open source printers startte, wegkwijnde onder de hoede van moeder Stratasys, zit ernaast. De Makerbot Method is pas het begin, liet CEO Nadav Goshen begin dit jaar al weten. Dat wordt stilaan duidelijk. Na plug ins voor Solidworks, Audodesk Fusion 360 en Inventor zodat je de 3D printer rechtstreeks vanuit de CAD-software kunt bedienen, komen nu in hoog tempo nieuwe materialen op de markt. PETG en echt ABS, alhoewel je daarvoor wel de Method X printer moet kopen.

De kopersdoelgroep van Makerbot verschilt van die van de Stratasys F-serie

 

Designers en engineers de primaire doelgroep

“We ontwikkelen nog meer materialen en het Method platform”, zegt Rodrigues, CEO van de Europese tak van Makerbot. Hij maakt de vergelijking met autofabrikanten, die van één model meerdere afgeleide producten op de markt brengen. “Ze staan op hetzelfde platform maar zijn net een beetje anders.” De Makerbot Method 3D printer, waarin heel wat technologie en kennis van Stratasys is verwerkt, is zo’n platform. Voor alle innovaties die Makerbot nog ontwikkelt voor deze printer, geldt dat de doelgroep dezelfde blijft. “Designers en engineers”, zegt Rodrigues.

 

De extruders van de Makerbot Method zijn eenvoudig verwisselbaar.

 

Concurrentie met Stratasys F serie

De goedkoopste Makerbot Method kost € 6500. Ondertussen heeft Stratasys een uitgeklede versie van de F-serie op de markt gebracht, de F120. Met €11.000 is die niet eens zo heel veel duurder. Concurrentie binnen de groep? “Ze lijken inderdaad op elkaar”, reageert Rodrigues op deze opmerking. “Het verschil met de F120 is de koper. De Method is het gereedschap voor de ontwerper en engineer, terwijl de F120 de meest economische industriële 3D printer is.” Dat lijkt misschien hetzelfde, maar is het niet, vindt Rodrigues. Hij maakt de vergelijking met de papierprinters op kantoor. Om snel een print te maken hebben veel mensen een compacte printer op hun bureau. Maar voor drukwerk of grote aantallen prints vallen ze terug op de centrale printer in het bedrijf. “In onze visie delen twee of drie engineers die met innovatie bezig zijn eén Method 3D printer. Op een centrale plek staat de F-serie.”

 

Interne tooling in maakbedrijven

Met zowel echt ABS als PETG vergroot Makerbot de mogelijkheden van de Method. ABS onderscheidt zich vooral door de betere mechanische en thermische eigenschappen dan ABS like dat meestal op desktop printers wordt verwerkt. PETG is resistent tegen vocht en water maar ook tegen bijvoorbeeld chemicaliën die in koelsmeermiddelen in de verspanende industrie zitten. Dat is een van de focusmarkten. Rodrigues: “Er ligt nog een grote markt voor ons open; denk aan alle jigs and fixtures die in het MKB worden gemaakt. Interne tooling voor de bedrijven.”

 

Makerbot Method

De nauwkeurigheid en de zekerheid zijn de troefkaarten die Makerbot met de nieuwe generatie 3D printers uitspeelt.

 

Betrouwbaarheid belangrijk voor de engineer

Essentiële uitgangspunten bij alle verdere materiaalontwikkelingen voor de Method 3D printers, zijn gebruiksgemak, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Met dat laatste bedoelt Rodrigues vooral zekerheid dat er een goede print uitkomt. “Uit de reacties die we terug krijgen van klanten blijkt dat ze maatnauwkeurigheid en trefzekerheid het meest waarderen. Ze vertrouwen er op dat de print direct goed is. Dat lijkt misschien iets technisch maar voor wie elke dag 3D print, is het wel belangrijk dat de print er de volgende dag is.”

Makerbot presenteert de nieuwe versie van de Method en de materialen in september op TCT Show in Birmingham.

Back to top button