Technology

Technishow vraagbaak voor wie alles over 3D printen wil weten

3D Procesplein brengt hele AM-workflow in beeld

TechniShow 2022 wordt de vraagbaak voor iedereen die op zoek is naar meer informatie over 3D printen. Op het 3D Procesplein op de beurs zijn elke dag experts beschikbaar waar bezoekers hun concrete vragen over additive manufacturing aan kunnen voorleggen. Ook doorlopen ze op dit plein alle stappen in het AM-proces: van idee tot en met 3D printen en post-processing.


De TechniShow 2022 maakt dit jaar van additive manufacturing een hoofdthema. Op het 3D Techniekplein tonen exposanten zoals Renishaw Benelux, Laagland en anderen de verschillende AM-technieken. Het hele proces, dus alle stappen voorafgaand en na het 3D printen, worden belicht op het 3D Procesplein. TechniShow bezoekers kunnen op het 3D Procesplein letterlijk de verschillende stappen doorlopen. Deelnemers zoals ProductionToGo, Fuselab, QDP en Materialise, staan in een halve cirkel naast elkaar en laten zien hoe je van 3D scannen, met design- en simulatiesoftware via het printen bij de nabewerking komt.

3D Procesplein brengt alle stappen in AM-workflow in beeld

Stel je vraag aan de AM-experts

Bezoekers van de TechniShow kunnen elke dag met concrete vragen of zelfs producten terecht bij de AM-experts die het 3D Procesplein bemannen. Kris Binon: “Hoe concreter de vragen, des te beter. Spreek ons aan met concrete ideeën, de vraag of je een product kunt of moet 3D printen. Eventueel doorlopen we samen met bezoekers het proces.” De vragen over additive manufacturing veranderen het laatste jaar, merkt hij. “De kennis is toegenomen. Nu komt men met vragen over de toegevoegde waarde van 3D printen, de businesscase, de investeringen.” Bij de exposanten op het 3D Techniekplein én 3D Procesplein vinden de TechniShow bezoekers de antwoorden op deze vragen. Het vertrekpunt wordt de 3DESK van Flam3D op het Procesplein. “De 3DESK toont aan dat 3D printen niet alleen geschikt is voor speciale implantaten of dure raketmotoren. Door de verbindingsstukken te printen van gerecyclede materialen en deze te combineren met de profielen, kun je voor weinig geld snel iets bouwen, de afmetingen aanpassen of een andere look and feel geven, zonder dat kostbare tooling nodig is.” Machinebouwers kunnen zo’n concept ook toepassen, denk hij.

De 3DESK van Flam3D wordt het ontmoetingspunt op het 3D Procesplein waar bezoekers aan de TechniShow al hun vragen over 3D printen kwijt kunnen bij de AM-experts.

Live demo’s en uitgebreid lezingenprogramma

Flam3D ondersteunt FPT-VIMAG en Jaarbeurs bij de invulling van het 3D Procesplein. Door het onderwerp te splitsen in techniek en proces, is een bezoek aan TechniShow de moeite waard zowel voor maakbedrijven die amper iets van 3D printen afweten alsook voor bedrijven die verdieping zoeken. De live demo’s op de beide pleinen en de toepassingen die getoond worden, worden aangevuld met een uitgebreid lezingenprogramma. Ook in dit programma worden techniek, zoals Laser Powderbed Fusion, WAAM, binder jetting én SLS, afgewisseld met onderdelen van het 3D proces. Hierbij hoort onder andere design voor additive manufacturing maar ook het nabewerken, bijvoorbeeld verspanend. Daarmee plaatst de TechniShow additive manufacturing als oplossing midden in de bestaande productieprocessen in de maakindustrie. De keuze om SLS printen, met kunststoffen, of een metaalbewerkingsbeurs te demonstreren is volgens Kris Binon, directeur van Flam3D, een bewuste. “Sommige onderdelen die de maakindustrie nu van bijvoorbeeld aluminium freest, kun je heel goed in kunststof 3D printen. Die boodschap willen we ook overbrengen.”

Klik hier voor het volledige 3D lezingenprogramma

Foto: Renishaw toont op de TechniShow deze bouwplaat van de RenAM500 Q waarop alle onderdelen voor de Robotbike zitten.

Back to top button