Manufacturers

Additive Industries sluit contracten met Sauber en 3rd Dimension

De F1 race in het Amerikaanse Austin is niet alleen voor Max Verstappen positief verlopen. In de paddock van het racecircuit wist Additive Industries twee lucratieve contracten af te sluiten. De samenwerking met het Alfa Romeo Sauber F1 team is verlengd met vijf jaar. De Zwitsers hebben ondertussen de 3e Metalfab 1 gekocht. En Additive Industries heeft een 3D metaalprintsysteem verkocht aan 3rd Dimension Industrial 3D Printing, een Amerikaans 3D printbedrijf.

 

Lucratieve deals rond de F1 race in Austin getekend

De F1 racewagen van Alfa Romeo Sauber kreeg bij de opening van de nieuwe huisvesting van Additive Industries een prominente plek (hier kun je een uitgebreid artikel over de Grand Opening lezen). De samenwerking tussen de Zwitsers en de Nederlandse fabrikant van 3D metaalprintsystemen verloopt soepel. Naast de twee Metalfab 1 systemen die in eerste instantie werden besteld, is er al een derde systeem geleverd. “We breiden onze activiteiten in het 3D printen voor derden uit”, zegt Frédéric Vasseur, CEO Sauber Motorsport.

 

Daan Kersten samen met Frédéric Vasseur.

 

Metalfab1 print consistent

En na een diepgaande analyse is men bij Sauber tot de slotsom gekomen dat de Metalfab1 het enige echt industriële 3D metaalprintsysteem in de markt is, voegt Christoph Hansen, hoofd Technical Development bij Sauber Engineering hieraan toe. “Het niveau van integratie en automatisering stelt ons in staat om de technologie zeer snel met slechts een klein team van experts te implementeren.” Hij wijst verder op de consistentie in de kwaliteit van de stukken die van de machine afkomen, ook als deze in de verschillende bouwkamers van de Metalfab1 worden geprint en zelfs als ze op verschillende machines worden gemaakt. “Hierdoor kunnen we onze opdrachten flexibel verdelen over de drie systemen.”

Samen met het Alfa Romeo Sauber F1 team op Austin. Van links naar rechts Shane Collings (AI North America(, Daan Kersten, Bob Markley van 3rd Dimension Industrial 3D Printing en Jonas Wintermans (AI).  

 

Nieuwe Amerikaanse klant

Ook de nieuwe Amerikaanse klant 3rd Dimension heeft een achtergrond in de racewereld. Volgens Bob Markley, president en CEO van het Amerikaanse bedrijf, heeft de samenwerking met Sauber het Eindhovense bedrijf geholpen om de metaalprinttechnologie versneld door te ontwikkelen. Hij zegt niet alleen onder de indruk te zijn van de technische mogelijkheden maar eveneens van de modulaire opzet van de Metalfab1. Dat was vorig jaar ook voor Sauber een van de redenen om de Nederlandse machine te kopen (lees hier het interview met Christoph Hansen in 3D Print magazine). Bob Markley: “Met deze machine kunnen we capaciteit toevoegen naarmate de behoefte groeit en er zeker van zijn dat alle machines aan dezelfde specificaties voldoen.”

 

Opschalen naar serieproductie

Een ander argument om voor deze machine te kiezen is het grote symmetrische bouwvolume. 3rd Dimension zit nu in de fase dat men voor klanten opschaalt naar serieproductie van grote aantallen. 3rd Dimension Industrial 3D Printing Co of Indianapolis combineert additieve en subtractieve bewerkingen en heeft een eigen engineeringteam. Het levert aan onder meer de automotive, aerospace en consumer goods industrieën. Het is in 2013 opgericht en beschikt over meerdere 3D printtechnieken, zowel in metaal als kunststof.

 

Back to top button