Materials

Makerbot 2022: ruim 25 engineering materialen voor Method printers

Materialen van kunststof tot metaal voor Makerbot Method 3D printers

Het wordt wel eens vergeten, maar de materialen zijn minstens zo belangrijk om een 3D printer succesvol in te zetten. Makerbot heeft een gids gepubliceerd waarin meer dan 25 engineering materialen voor de FDM-printers van de Stratasys dochter worden beschreven, inclusief voorbeelden van toepassingen én de printtijd.


Sinds Makerbot enkele jaren geleden de eerste Method 3D printer heeft gepresenteerd, breidt de fabrikant niet alleen deze modellijn verder uit, ook het aantal materialen dat men kan printen, groeit gestaag. De 25 engineering materialen die Makerbot in de 2022 Guide to 3D Printing Materials beschrijft, dekken een vrij compleet deel van de toepassingen af. In de gids worden zowel metaalfilamenten, composiet gevulde filamenten als polymeerfilamenten besproken. In een apart hoofdstuk gaan de samenstellers van de gids in op supportmateriaal.

3D printplatform voor designers en engineers

“We ontwikkelen nog meer materialen en het Method platform”, zo zei Leonardo Rodrigues, General Manager EMEA bij Makerbot het 2,5 jaar geleden. Hij maakte destijds de vergelijking met autofabrikanten, die van één model meerdere afgeleide producten op de markt brengen. “Ze staan op hetzelfde platform maar zijn net een beetje anders.” De Makerbot Method 3D printer, waarin heel wat technologie en kennis van Stratasys is verwerkt, is zo’n platform. Voor alle innovaties die Makerbot nog ontwikkelt voor deze printer, geldt dat de doelgroep dezelfde blijft. “Designers en engineers.” Nu schrijven de samenstellers van de materialengids in de intro dat er recent een herwaardering voor FDM printen van materiaalproducenten is gekomen. Die zijn massaal in de 3D printmarkt gestapt. “Met die populariteit, wordt een overvloed aan nieuwe materialen ontwikkeld en geoptimaliseerd voor 3D printers.” Afhankelijk van het Method model kan men alleen Makerbot materialen printen of alle, als men de licentierechten voor de Method X Labs Extruder betaalt.

Van modellen tot eindproducten en tooling

Het overzicht is ingedeeld in drie grote categorieën: modellen en prototypes, composieten onderdelen en metalen componenten. Met 15 polymeerfilamenten is de keuze voor het printen van modellen het grootst. Per materiaal is aangegeven voor welke Method 3D printer en welke extruder het filament geschikt is. Inmiddels zijn er ook materialen van derden gevalideerd, zoals Mitsubishi Durabio, meerdere van Kimya en Polymax Polycarbonaat. Acht composietmaterialen zijn inmiddels gevalideerd, waaronder de carbon gevulde filamenten maar ook Kevlar en materialen voor ESD toepassingen. In de categorie metaal heeft Makerbot het BASF Ultrafuse 316L gevalideerd. Tot slot worden drie supportmaterialen genoemd. Sinds kort kan men ook ABS RapidRinse verwerken, een snel oplosbaar supportmateriaal voor ABS toepassingen. Vervolgens wordt voor elk materiaal een toepassing beschreven, inclusief de specifieke eigenschappen die voor deze toepassing van belang zijn.

Toepassingen

Zo laat men bijvoorbeeld de spuitmond van een stofzuiger voor een CNC-machine zien, geprint van PETG dat chemisch resistent is. Daarmee wordt het onderdeel niet aangetast door de koelsmeeremulsie die bijna altijd op de spanen zit. Uit het Stratasysportfolio worden onder andere ASA, Nylon en PC-ABS beschreven aan de hand van een concrete toepassing. Nylon 12 carbon fiber wordt beschreven aan de hand van een mechanische grijper voor een robotarm. Tot slot wordt nog ingegaan op de specifieke kenmerken van de Makerbot Method 3D printer, zoals de van dry-seals voorziene ruimte voor de filamentspoelen die geïntegreerd zijn in de 3D printer. Overigens kan de 3D printer de warmte die door de bouwkamer circuleert gebruiken om de spoelen te drogen.

Wil je meer weten over de Makerbot Method 3D Printer, klik dan hier.

Back to top button