software

Gefertec WAAM technologie geïntegreerd in Siemens NX

Siemens: software integratie kritische succesfactor

Siemens heeft de 3D metaalprinttechnologie van Gefertec geïntegreerd in Siemens NX. Het volledige CAD/CAM proces voor deze WAAM-metaalprinter kan voortaan vanuit Siemens NX worden uitgevoerd.


Karsten Heuser, Vice President AM bij Siemens, heeft dit bekend gemaakt tijdens het 5e AM Forum in Berlijn. Siemens had al een multi-assen depositie CAM-module voor NX, deze is nu uitgebreid met de specifieke features voor de metaalprinter van Gefertec.

Volledige programmering en simulatie metaalprinten vanuit NX-omgeving

De mechanische nabewerking wordt vanuit dezelfde omgeving geprogrammeerd en gesimuleerd.

Volledige CADCAM programmering vanuit NX

De Duitse metaalprinterfabrikant maakt deze NX-module tot onderdeel van de WAAM-technologie (Wire Arc AM) die het zowel in een 3- als 5-assige variant aanbiedt. Het programmeren van de toolbanen op basis van G-codes maar ook het simuleren van het AM-proces zijn twee van de features. Daarnaast kan men de scan data van een 3D geprint werkstuk over het CAD-model heen leggen om de maatnauwkeurigheid te beoordelen. Gebruikers van de Gefertec machine kunnen verder dezelfde omgeving waarin ze de metaalprinter programmeren hun CNC-freesmachine programmeren voor het nabewerken van de werkstukken.

Een van de vijf succesfactoren

Karsten Heuser, die vanuit de fabriek van Gefertec tijdens het AM Forum een online presentatie voor zijn rekening nam, noemt geïntegreerde software een van de vijf sleutelfactoren om additive manufacturing tot een succes te maken. Met name de simulatiemogelijkheden zijn belangrijk. “Bij de productie van reserve onderdelen kun je niet eerst enkele keren proberen. Die moeten direct goed zijn.” De software kan bijvoorbeeld corrigeren voor vervormingen die tijdens het printen optreden.

Gefertec en Siemens zijn partners op het vlak van additive manufacturing. Siemens gebruikt zelf de WAAM-technologie voor onder andere de productie van onderdelen voor de gasturbines. Enkele jaren geleden heeft CNC-machinebouwer EMAG een belang in Gefertec genomen.

Back to top button