Technology

CEAD valideert Airtech Dahltram materialen voor AM Flexbot

Grootformaat 3D printer opent nieuwe mogelijkheden voor grootformaat tooling productie voor composietverwerking

CEAD heeft de Airtech Dahltram harsen valideert voor de AM Flexbot robot 3d printer. Hiermee komt er een nieuw materiaal beschikbaar voor uiteenlopende toepassingen, zoals grootformaat tooling 3D printen, grote mallen voor de composiet- of zelfs metaalverwerkende industrie.


De Nederlandse fabrikant van groot formaat 3D printers CEAD is een samenwerking aangegaan met Airtech Advanced Materials Group. De specialist in extrusiematerialen voor onder andere de toolingindustrie, heeft in Europa een vestiging in Luxemburg. Met de Print-Tech technologie zet het concern stappen richting de productie van grootformaat mallen voor de composietverwerking.

CEAD valideert Airtech materiaal voor grootformaat tooling geprint op de Nederlandse robot 3D printer

Gereedschappen en eindproducten

De Airtech Dahltram materialen, zoals deze nu zijn gevalideerd voor AM Flexbot van CEAD, zijn geschikt om direct mallen mee te printen. Het materiaal is uitgebreid getest in onder andere een autoklaaf. Behalve dat grootformaat mallen geprint kunnen worden, kan men met deze materialen ook direct eindonderdelen 3D printen. Airtech Dahltram materialen zijn geschikt voor het gehele AM Flexbot platorm van CEAD. Bijzonder aan deze robotprinter, gebaseerd op een Comau industrierobot die rechtstreeks vanuit Siemens Sinumerik wordt aangestuurd, is dat 3D printen gecombineerd kan worden met het frezen van de onderdelen, waardoor er een compleet geautomatiseerd proces ontstaat. Voor matrijzen betekent dit dat in één proces de vereiste oppervlakte-afwerking gerealiseerd wordt.

Onderzoek bij Fontys

In Nederland staat onder andere bij Fontys Hogeschool op de BIC campus een AM Flexbot systeem van CEAD. De hogeschool zoekt samen met partners uit de hightechnindustrie en andere sectoren naar test mogelijkheden voor de robot 3D printer.

In dit artikel in 3D print magazine van september kun je daar een uitgebreider artikel over lezen, ook over de samenwerking met Siemens.

Back to top button