Top story

Nieuwe businessmodellen dankzij AM en digital warehouse

Klant beschikt binnen enkele uren over reserve onderdelen

Schubert's Digital Warehouse
  • Schubert stuurt op afstand 3D printers bij klanten aan
  • Part Box is de replicator van de digitale supply chain
  • Filament printer wordt afgerekend per uur op basis van abonnement

Additive manufacturing biedt machinebouwers de kans om heel nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld via abonnementen op een digital warehouse met reserve onderdelen en onderdelen zoals grippers, die de klant zelf 3D print. Het Duitse Gerhard Schubert heeft hier al flinke stappen mee gezet, bleek vorige week tijdens het Future Digital Supply Chain forum van de Duits Nederlandse HandelsKamer.


Dikwijls wordt de meerwaarde van additive manufacturing afgemeten aan zaken als gewichtsbesparing, functie-integratie en het optimaliseren van prestaties van een onderdeel. De voordelen van AM in een supply chain kunnen echter op veel meer vlakken liggen. En dan kom je bij het punt van digitalisering en digital warehouse, het onderwerp van de druk bezochte bijeenkomst op de Brainport Industries Campus.

Gerhard Schubert en DiManEx ontwikkelen digital warehouse

De belangstelling voor het seminar van de Duits Nederlandse Handelskamer was groot.

Gevaliudeerde 3D printer per uur afrekenen

De Duitse machinebouwer Gerhard Schubert, die wereldwijd verpakkingslijnen voor de voedingsmiddelenindustrie levert, is een aantal jaren geleden begonnen met 3D printen. Ondertussen print Schubert vijf procent van alle onderdelen, zo’n 80.000 stuks per jaar (12.000 artikelnummers). De machinebouwer zet de technologie echter ook in voor het 3D printen van spare parts en allerlei speciale grippers voor de verpakkingsmachines, iets dat juist in de voedingsmiddelenindustrie erg gewild is vanwege wisselende verpakkingen. Klanten 3D printen deze zelf, met de PartBox, een filament printer die de machinebouwer zelf heeft ontwikkeld en onderdeel is van de platform deal. Klanten betalen deze 3D printer per uur, waarbij met blokken vanaf 1.000 uur wordt gerekend inclusief filament (€ 6,99 per uur). Naarmate je meer uren afneemt, daalt de prijs tot € 2.79 per uur.

Iedereen haat wachten, ook in de industrie

De replicator van de digitale supply chain

Marcus Schindler, directeur Engineering bij Gerhard Schubert, bestempelt deze manier van service verlenen passend bij de huidige tijd. Supply chains worden digitaal. De PartBox is de Replicator van Star Wars voor de toekomstige digitale toeleverketens. Schindler: “Iedereen haat wachten, ook in de industrie. Lange leadtimes, voorraden: iedereen wil er vanaf. Niemand heeft thuis toch nog platen en CD’s, Als je muziek wilt luisteren, luister je on demand via Spotify.” En dat is wat Schubert realiseert met het PartBox OS. Het platform, het digital warehouse, is ontwikkeld door het Nederlandse DiManEx, dat tijdens het seminar de digitalisering van toeleverketens schetste. Voor de 70% van de onderdelen die Schubert niet 3D print, gebruikt het het on demand supplier netwerk van DiManEx. 30% kan geprint worden, al dan niet na re-engineering. Met één klik op hun PC scherm of de mobiele telefoon zet de klant de productie op z’n eigen 3D printer in gang. Click and print, noemt Schindler dit. Door het onderdeel aan te klikken en enkele data in te geven, genereert de klant automatisch een licentie voor het 3D printen van het onderdeel. Levertijden van onderdelen die de engineers van de machinebouwer moeten aanpassen, worden zo teruggebracht van drie weken naar twee dagen, waar ook ter wereld. Zonder dat fysiek transport nodig is. Onderdelen en grijpers waarvan het model al online beschikbaar is, worden direct geprint en zijn afhankelijk van de grootte binnen enkele uren lokaal beschikbaar. “De onderdelen zijn er als ze nodig zijn.”

Links Marcus Schindler: PartBox is de Replicator voor de digitale supply chain. Rechts de 3D printer van de machinebouwer.


Waarom een eigen 3D printer?

Schubert Additive Solutions stuurt de PartBox bij de klant online aan, via het LTE netwerk doordat elke 3D printer z’n eigen SIM-kaart heeft. Alle productmodellen die online beschikbaar zijn, zijn gevalideerd voor de 3D printer. De settings voor de PartBox worden draadloos meegestuurd, net zoals de aantallen. Zo houdt de machinebouwer voortdurend zicht op de onderdelen die overal in de wereld worden geprint. Op deze manier, legt Marcus Schindler uit, omzeilt de machinebouwer mogelijke IP-problemen als je CAD-modellen heen en weer stuurt. Nu bepaalt Schubert hoeveel onderdelen op welke PartBox geprint worden. Deze 3D printer zelf is een volledig dichte kast. Ook dat heeft z’n reden. Klanten willen onderdelen. Daar gaat het om.

Een uitgebreid verslag over het  Future Digital Supply Chain forum kun je in de maart editie van Solutions Magazine lezen.

De Duits Nederlandse Handelskamer neemt eind maart deel aan AM for Production, waar bezoekers direct contact kunnen leggen met Duitse hightech bedrijven die actief zijn in additive manufacturing, zoals Zeiss, LPW Reinigungssysteme en Mark3D.

Back to top button