Technology

Epson verwacht groei AM en lanceert eigen 3D printer

Fabrikant stuurt druk in extruder met extra klep

Vroeg of laat stappen blijkbaar alle 2D printerfabrikanten in 3D printen. Afgelopen week heeft Epson tijdens de International Robot Exhibition in Tokio een eigen industriële 3D printer gepresenteerd. Het gaat om een model met een extrusiekop die gebaseerd is op de precisie spuitgietmachines van Epson. Het mikt met de technologie op onderdelen die zowel sterk zijn als nauwkeurig.


Seiko Epson Corporation heeft de 3D printer ontwikkeld omdat het concern verwacht dat bedrijven meer eindproducten additief gaan produceren. Dat kunnen zowel grote series gepersonaliseerde producten zijn alsook kleine batches. Ook productiedelen voor de eindassemblage zullen vaker geprint gaan worden. De Japanners rekenen op een snelle groei van deze markt. Om hierop in te spelen heeft Epson een printer ontwikkeld die een breed scala aan materialen van derden aan kan, waaronder metaalpellets.

Breed scala aan toepassingen waaronder personaliseren van onderdelen

Het prototype van de Epson 3D printer.

Druk in extrusiekop verandert naar gelang de snelheid

De insteek van Epson is dat de 3D printer niet alleen sterke onderdelen print, maar ook nog eens nauwkeurige. Volgens Epson is dit namelijk de achilleshiel van veel huidige systemen, omdat ze speciale materialen vereisen en onvoldoende sterkte en nauwkeurigheid leveren. Daarom hebben de Japanners een nieuwe extrusiemethode voor de 3D printer ontwikkeld. Deze kenmerkt zich door de vlakke schroef, die voor een unieke materiaalextrusie zorgt. Daarnaast slaagt Epson erin om de temperatuur aan het oppervlak van het stuk dat geprint wordt zeer nauwkeurig te monitoren en constant te houden. Hierdoor ontstaan de nauwkeurigheid en sterkte. Verder past de fabrikant een mechanisme toe om de druk in de extrusiekop zeer nauwkeurig te sturen. Hiervoor zet het een klep in die meer open of dicht gaat naar gelang de snelheid waarmee geprint wordt. De technologie komt allemaal uit de precisie spuitgietmachines die Epson al langere tijd bouwt.

Van harsen tot metaal

De nieuwe machine is geschikt voor een breed scala aan materialen. Van harsen of metaalpellets tot en met biomassa pellets en hoog temperatuur materialen zoals PEEK.

Testen in eigen fabriek

Epson heeft de 3D printer in Tokio gedemonstreerd maar wil nu eerst nog verdere verfijningen aanbrengen. Hiervoor gaat het de 3D printer in de eigen fabrieken inzetten voor de productie van volume onderdelen. Die zijn bedoeld voor zowel industriële machines als andere die Epson bouwt. Pas na deze interne testperiode komt de 3D printer op de markt.

Back to top button